Translate

13 Temmuz 2015 Pazartesi

YENİ NESİL TV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ

Yeni nesil TV alırken her şeyden önce ihtiyacınıza göre seçim yapmalısınız…

Bilişim teknolojisinde inanılmaz gelişmeler oluyor. Alınan cihazların senesi dolmadan bir üst versiyonu ya da yeni modeli çıkıyor. Neredeyse insanlar bu değişime ayak uyduramaz hale geldi. Yeni nesil TV’ler çok akıllı. Akıllı TV’ler de günümüzde çok gözde. O kadar çeşit varken insanların aklıda karışmıyor değil. Bu sebeple TV alırken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için araştırdık ve aşağıda özetlemeye çalıştık.
Televizyon almak için mağaza ve ya marketleri gezmeye başlamadan önce televizyonu hangi amaçla kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Ne tür TV’ye ihtiyacınız olduğunu belirlerseniz işiniz baştan kolaylaşıyor.
·         Dizi, haber gibi standart TV yayınlarını izleyeceğim,
·         TV’yi maç, film ve oyun amaçlı da kullanacağım,
·         TV’de İnternet kullanacağım, dolayısıyla Smart TV özelliği de olsun, derseniz ona göre seçim yapmalısınız.
Dizi, haber izlemek gibi gündelik ihtiyaçlar için ise daha az özellikli, makul fiyatlı bir TV sizin için uygun olabilirken, maç ya da film izleme amaçlı ise daha donanımlı, yüksek görüntü (HD-FullHD-UDHD) ve ses kalitesine sahip modeller tercih etmeniz ideal olacaktır. Eğer İnterneti de olsun derseniz SMART özelliği olması gerekiyor. Bunlar alacağınız TV’nin direk fiyatını etkileyen ana unsurlar.
Kullanmayacağınız özellikler için fazladan para ödememek ve yeni çıkan bir ürünü yüksek fiyattan almak yerine 1-2 ay bekleyip daha iyi bir fiyata almanız da uygun olacaktır.
İhtiyacınızı belirledikten sonra dikkat etmeniz gereken noktalar;
Boyut; Televizyon alırken en önemli konu, hiç kuşkusuz boyut seçimi olacaktır. TV’nin boyutu  elbette fiyatını belirleyen en önemli  özelliklerinden biri. Ekran büyüdükçe fiyatlarda artıyor. Televizyonu ne kadar uzaklıktan izleyeceğiniz boyutu belirlerken önem arz ediyor. Oturma mesafesinde çok büyük TV alıp sıkıntı yaşayanlarla çok karşılaşırız. Veya tam tersi çok büyük bir mekanda küçük boyutlu TV alarak bu mesafeden çok izleme mesafesini uzattığı için çok daha kötü görüntüler alanlarla karşılaşmaktayız. Bu gibi durumlarda kendinize sormanız gereken izleme mesafesidir. Ne kadar uzaktan izleyeceğiniz çok önemlidir.
Mesafelere göre belirlenen boyutlar;
1- 2 metre mesafe: 22 ve 26  inç (55-66 cm) boyutlar,
2- 3 metre mesafe: 32 ve 40  inç (80-102 cm) boyutlar,
3- 4 metre mesafe: 42, 47 ve 50 inç (106-119-127 cm) boyutlar,
4  metre üstü mesafe: 52 inç ve üzeri (132-140-153 cm) boyutlar.
Günümüz teknolojisinde görüntü kalitesinin artırılması sayesinde daha kısa mesafelerden daha büyük ekranlarda daha net seyir imkânı sağlanmış durumda. Ancak TV’nin ebatı da kullanım alanı ile direk orantılı olması gerekiyor, aksi takdirde uyumsuz bir görüntü oluşturabiliyor.
Ekran Türü; Plazma TV mi? LED TV mi? Son dönemde Plazma ekranlı televizyonlar yerine  LED ve Ultra HD ekranlı televizyonlar tercih ediliyor. Hatta TV üreticileri de yavaş yavaş Plazma TV üretiminden çıkıyor. Artık LED TV’ler ve Ultra HD TV’ler popüler. LED ve Ultra HD televizyonları seçerken de bütçenize göre hareket etmeniz yararınıza olacak. Çünkü Teknoloji sınır tanımıyor. Özellikler artıkça fiyatta astronomik rakamlara ulaşıyor. LED ya da LCD; Panel, televizyonda görüntünün oluştuğu alana yani aslında ekrana verilen isimdir. LCD paneller yerini LED panellere bıraktı. LED panel teknolojisi, ortamdaki ışık ne düzeyde olursa olsun dış ortam ışığının ekrandan kullanıcıya yansımasını önleyerek görüntünün keskinliğini koruyor. Artık LCD panel teknolojisi de eskidi ve ucuzladı. Görüntü kalitesi sizin için önemliyse alacağınız televizyonun LED ekran olması bu açıdan önemli.  Yeni LED TV’ler  her açıdan net görüntü verebilmektedir. Satın alacağınız  LED TV’nin yeni nesil ekran olup olmadığını anlamak için yayındayken TV’ ye alttan, üstten, yandan  çaprazlama bakmak gerekir. Tüm bu farklı açılardan bakmada görüntü ve renkler hiçbir şekilde değişmiyorsa yeni nesil ekran teknolojisi kullanılıyor demektir.
3D; 3D özelliği televizyon yayınlarını ve filmleri 3D izlemenizi sağlar. 3D özellikli televizyon satın alanların çoğunluğu, bu özelliği nadiren kullanıyor. Bu nedenle eğer kullanmayı düşünmüyor ya da az kullanacağınızı düşünüyorsanız 3D özelliği olmayan televizyon modellerini daha uygun fiyatları ile tercih edebilirsiniz. 3D yayın yapan kanal sayısının az dolayısıyla biraz gereksiz bir tercih gibi geliyor bana. Eğer gereksiniminizi 3 boyutlu olarak belirlediyseniz en önemli nokta içerisinden çıkacak gözlük sayısı. 3D gözlükte bildiğiniz üzere 2 seçeneğimiz bulunuyor. Biri aktif 3D gözlükler, diğeri ise pasif 3D gözlükler. Bu gözlükleri bazı avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Aktif 3D Gözlük; Avantajı, renk doygunluğu, aydınlık görüntü, Full HD görüntü vermesi, izleme açısının yüksekliği, Dezavantajı, ağır gözlük, gözü yorması, uzun süreli kullanımda göz ve baş ağrısına neden olması. Pasif 3D Gözlük; Avantajı, hafif gözlük, derinlik ayarı yapılabilmesi, izlemesi daha rahat, Dezavantajı, Çözünürlüğün düşmesi, koyu görüntü, İzleme açısının darlığı,

Çözünürlük; Çözünürlük konusu da da bütçenize göre hareket etmeniz gerekiyor. HD, FULLHD ya da ULTRAHD. Şimdilerde Full HD ve Ultra HD TV’ler piyasada. Yeni trend 4K TV'ler (UDHD) olacak gibi görünüyor, en azından bir süre için. Peki Ultra HDTV (veya UDTV) olarak da bilinen 4K TV'lerin bildiğimiz 1080p TV'lerden ne farkı var? 1080p çözünürlüklü bir televizyon, yani 1920x1080 çözünürlüklü bir TV, 2K'ya denk geliyor. 4K TV'ler ise 3840x2160 piksellik bir çözünürlük sunuyorlar. Bu çözünürlük, 1080p TV'lerin sunduğu çözünürlüğün dört katına denk geliyor. 4K çözünürlükteki modeller yeni olmaları nedeniyle yüksek fiyatlıyken Full HD modeller çok daha uygun fiyatlar ile satılıyor. Standart yayın kalitesi ister HD, ister Full HD olsun her televizyonda aynıdır. Eğer standart yayına sahipseniz HD bir televizyon sizi oldukça tatmin edecektir. Ancak günümüzde birçok Kanal Full HD yayına geçti. Bütçeniz elverdiği ölçüde en az Full HD TV seçmenizde yarar var. Yüksek görüntü kalitesinde film ve maçları yanı başında gibi izlemek için Full HD cihazları tercih etmeniz gerekmektedir. TV yayınlarında çözünürlüğün artması büyük ekranlı TV’lerin daha yakın mesafeden net izlenmesine de katkı sağlıyor. Bazı marka TV’lerde yayın (standart -SD, HD) nasıl olursa olsun yükseltme özelliği ile Ultra HD görüntü kalitesine yakın görüntü verebiliyor.
Yenileme Hızı; Yenileme hızı görüntünün ekrana gelme hızıdır. Ne kadar yüksek olursa o kadar canlı görüntü imkânına sahip olursunuz. Türkiye’deki standart yayın (SD) sinyal kalitesi 50 Hertzdir. Ancak bazı HD yayınlar bu sinyal seviyesinin üzerine çıktığından yayın sinyal kalitesinin en az 100 Hertz olması yeterli olacaktır. HD yayınlarda sinyal değeri en fazla 100 Hertz olarak görülür. Ancak Full HD ve üzeri yayınlarda bu seviye yetersiz kalabilir. Bu sebeple seçeceğiniz televizyonun minimum 200 Hertz olmasına dikkat ederek, garanti bir tercih yapabilirsiniz. Ayrıca, Televizyon alırken tepkime süresinin mümkün olduğunca az olmasına özen gösterin. Tepkime süresi genellikle “ms” kısaltmasıyla belirtilir. Bu oran ne kadar düşükse o kadar iyidir. İyi bir görüntü yakalamak istiyorsanız tepkime süresi minimum 5-8 ms olan televizyonları tercih etmeniz iyi olur.
Dâhili Uydu Alıcı; Artık üreticiler HD yani yüksek çözünürlüklü yayınları alabilen uydu alıcılarına sahip televizyonlar üretiyor.  TV’nizde dahili uydu alıcısı olması büyük bir avantaj. Eğer dahili uydu alıcılı bir TV modeli seçerseniz artık ayrı bir uydu alıcısı almanıza gerek yok. TV’ler içerisindeki uydu alıcısı sayesinde ekstre masraf yapmaktan kaçınmış olursunuz.. Dahili uydu alıcısı televizyon ile çok uyumlu entegre bir kullanım sunmaktadır. Kanal geçiş hızları daha yüksek oluyor. Bu durumda sade çanak anten bağlantısı yapmak yeterli oluyor.
Portlar: Portlar dış birimlerle TV’niz arasında ki bilgi-veri alışverişini sağlar. HDMI; Kusursuz bir görüntü elde etmek için ihtiyacın olanlardan biri de HDMI. Seçeceğiniz televizyonda en az 2 tane HDMI portu olması iyi olur. USB Girişi: Modern televizyonların hemen hemen hepsinde USB girişi var. USB girişi sayesinde DVD Player ya da Blu-ray Playera gerek duymadan filmlerini izleyebilirsin. DLNA (Opsiyonel) : DLNA sahibi cihazlar genelde bir RJ-45 soketine ya da Wi-Fi modülüne sahip olurlar. Bu sayede televizyona evdeki LAN bağlantın ile bağlanıp görüntü ya da video aktarımı yapabilirsin. Televizyonunda CI+ soketi olursa CAM Modülü ile D Smart, Filbox, yayınları için ayrıca bir receiver kullanmanıza gerek yok. Şifreli dijital yayınları izlemek için abonelik kartı ve modül gereklidir. Modülü televizyon veya uydu alıcısındaki CI yuvasına takarsınız, abonelik kartını da modüle yerleştirip şifreli yayınları izlersiniz.
Smart TV; İnternet bağlantısına sahip televizyonlar artık ihtiyaç gibi görünüyor. Gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlayan Smart TV’lerin temel özelliği interneti televizyonun içine dahil etmesidir. Bu cihazları incelerken uygulama listelerine bakmanızda yarar var. Sık kullandığınız veya sevdiğiniz uygulamaları destekleyen akıllı bir televizyon sizin için daha doğru bir seçim olacaktır. Böylelikle televizyonda bulunan tarayıcıdan ya da uygulamalardan yararlanarak internette gezinebilir, YouTube videolarını, kaçırdığın dizileri televizyondan izleyebilirsin. IPTV uygulamalarını yükleyerek internet üzerinden TV yayınlarını seyredebilirsiniz. Cihazın internete kablolu mu yoksa kablosuz olarak mı bağlandığına dikkat edin. Kablosuz destekli cihazların daha kullanışlı ve pratikliğini dikkate alın.
Eski bir HD TV’niz varsa Smart özelliği sağlayacak Anroid Full HD  Smart Uydu alıcılar TV’nizi Smart özelliği sağlıyor. Diğer taraftan eski bir smart LED TV’niz varsa üzülmeyin Gelişim Kiti alarak (Evolution Kit) TV’nizin özelliklerini UltraHD TV’ye çevirebileceksiniz. Akıllı TV'nizin işlem hızını çift çekirdekten dört çekirdeğe çıkartan Evolution Kit ile daha yumuşak, daha hızlı ve güçlü performans elde edebiliyorsunuz. Gelişim Kiti sayesinde TV’nizi yenilemekten kurtuluyorsunuz.
Kavisli TV; Ekranın kavisli olması ilk etapta tasarım anlamın da  bir farklılık gösteriyor. Daha şık görüntü veriyor.  En avantajı derinliği artırması, bu derinlik artışının izleyiciye yansıyan avantajı ise kontrastların ve perspektifin daha da iyileştirilmesidir. Bu derinlik artışı sayesinde objelerde daha dışa taşan bir görüntü ve daha katmanlı yani öndekinin önde, geri plandakinin ise daha geri planda olduğu görüntü sunma imkânı sağlanıyor. Panelin kavis avantajından yararlanmak için TV ye yakın olunması gerekiyor, bu sebeple küçük ekranlı kavisli (Curved  UHD) TV’ler şimdilik üretilmiyor. Kavisli TV’yi seyrederken çemberin merkezinde hissi vermesi ayrı bir heyecan katıyor. 4K teknolojisiyle üretiliyor.. Duvara askı aparatları da mevcut. Tercih kullanıcıya kalıyor.
Garanti süresi; Televizyonunu tercih ettiğiniz markanın ürününe kaç yıl garanti verdiği ve Servis konusu da önemli. Eğer benzer özellikte ve fiyatlarda birkaç seçenek arasında kalırsanız daha faza garanti süresi olanı ve servis hizmetlerini de tercih sebebi edebilirsiniz.
 Bu yazı habergzt.com.^da yayımlanmış olup 29305 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...