Fiber İnternet, genişband internet erişim imkanı veren, altyapısı fiber optik kabloya dayanan dünyanın en hızlı internet teknolojisidir…
Her evde internet artık ekmek su gibi ihtiyaç haline geldi. Evlerinde internet olması için yeni nesil gençler ebeveynlerini zorluyor. Çocukların internet cafelere gitmesini istemeyen ya da kontrolü altında internet kullanmasını isteyen aile büyükleri evine internet bağlatıyor. Bağlatıyor da nasıl? Evi ya da apartmanın bulunduğu yerde nasıl bir altyapı var, bu şebekeden veya şebekelerden en uygun nasıl yararlanılır ve en ucuz kaliteli interneti nasıl bağlatır ya da taahhüdü sona erdiyse yeniletmesi gerekir? İşte internet bağlantı teknolojileri konusunda bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Teknoloji geliştikçe sahip olduğumuz imkanlarda gün geçtikçe artıyor. Bundan çok değil 15 sene önce 56 Kbps gibi çok düşük internet hızlarıyla hem de çok pahalı olmak üzere faks modemler üzerinden internet hizmeti alabiliyorduk. DSL teknolojisiyle ADSL geldi ilk etapta 125 Kbps bağlantı hızını içeriyordu. Aradan geçen 10-15 yılda çok şeyler değişti. Önce Mbps hızlarla tanıştık ve fiber teknolojinin ve 4,5G’nin gelmesiyle internette hız sınırı Mbps’lerden (1 Mbps = 128 KB-kilobyte) Gbps ye (1Gbsp=1000 Mbps) erişti.
1 Mbps internet hızı ile saniyede 1 Megabit dosya indirebiliriz. 8 bit, 1 byte’a karşılık geldiği için 1 Megabit, 1/8 Megabyte’a karşılık gelecektir. Yani 1 Mbps internet hızı ile 1/8 MB/s (Saniyede 1/8 Megabyte) dosya indirebiliriz. Bu ifadeyi KB cinsinden ifade edebilmek için 1024 ile çarpmamız gerekir. Sonuç olarak 1 Mbps internet ile saniyede 128 KB dosya indirebiliriz.
Şimdi gelin isterseniz DSL ve Fiber internet bağlantı teknolojilerini inceleyelim;
DSL-Digital Subscriber Line (Sayısal Abone Hattı); sıradan bakır kablolar üzerinden evlere ve ofislere yüksek bant genişliği sağlayan bir teknolojisidir. xDSL şeklinde de adlandırılıp, baştaki x harfi değiştirilerek türleri adlandırılır: ADSL,ADSL2,ADSL2+,SDSL,,IDSL,HDSL, VDSL,VDSL2
ADSL-Asymetric Digital Subscriber Line (Bakışımsız Sayısal Abone Hattı), kullanıcıların yüksek hızlarda bakışımsız veri haberleşmesi olmakla birlikte, eş zamanlı olarak telefon görüşme imkanı sağlayan bir teknolojidir. Mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir bağlantı teknolojisidir. ADSL genellikle merkez ofisten 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir. Kullanıcının veri alım hızı, gönderim hızından yüksek olur. ADSL ‘de en yüksek hız 8 Mbps hız olmasına rağmen ADSL2 ‘de Hız 3 katına çıkabiliyor.
ISDN Tümleşik Hizmetler Sayısal Ağ anlamına gelen ve İngilizce “Integrated Services Digital Network” kelimelerinin baş harflerinden oluşan ISDN, ses, metin görüntü veya verinin bir terminalden diğerine standart ve uyumlu sayısal bir işarete dönüştürülerek iletilmesini sağlayan sayısal bir şebekedir.
G.SHDSL-Global Symmetric High Bit Rate Digital Subscriber Line – Simetrik Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı ) bir ITU-T (G.991.2) standardında olup, DSL (Sayısal Abone Hattı) tabanlı simetrik iletim sağlayan teknolojidir. Download (alma) ve upload(gönderme) hızları birbirine eşit bir DSL türüdür. 128 Kbps ‘den 2 Mbps’ye kadar erişim imkânı sağlar.
VDSL-Very High-bit-rate Digital Subscriber Line ADSL’e çok benzeyen bu DSL teknolojisi, Telefon ve ISDN servislerinin yanında geliş yönünde 55,2 Mbps, gidiş yönünde 19,2 kbps-2,3 Mbps arası hızlarda çoğul ortam trafiği geçirebilmektedir. VDSL, ADSL'de olduğu gibi frekans bölmeli çoğullama uygulamakta, transmisyon hızları aynı ise simetrik olarak da çalışabilmektedir. VDSL'in ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1,5 km, 55,2 Mbps için 300 m’lik mesafelerden daha öteye erişememektedir. Santralden gelen fiber hattının sonlandığı bir optik ağ ünitesi (ONU) ile ev ya da iş yerine bağlı olan tek bir bakır hat arasında uygulanan VDSL, binanın yakınlarına kadar gelen fiber hattını, evlere eski ya da yeni döşenen bakır hatlar üzerinden bağlamaktadır. VDSL2, bakır kabloları kullanarak yüksek hızlarda iletişim sağlayan bir teknolojidir. VDSL2’nin ulaşabileceği maksimum hız 250 Mbps ‘dır. Santrale yakın mesafede bulunan aboneler VDSL2’den yararlanabiliyor.
FİBER (FTTX hizmeti) internet, fiber optik kablolar (cam elyafı ortam olarak kullanılmaktadır) kullanılarak gerçekleştirilen erişim teknolojisidir. Malzeme olarak plastik veya cam kullanılır. Bakır ya da diğer madenlere kıyasla kayıpları yok denecek kadar azdır ve hızlıdır. Fiber optik ya da Optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuştur. Veri aktarımı ve alımı olarak ışık kullanılır. Fiber teknolojisi ADSL’e göre çok daha hızlı internet hizmeti sunulmasına imkân vermektedir. Fiber şuanda en hızlı ve en güvenli erişim teknolojisidir. Fiber megabit hızını arttıran ve bakır kabloların yerini alan hızlı internet teknolojisidir. Santralden binaya kadar olan kısım fiber kablo ile donatılmışsa (hat fiberi destekliyorsa) bu hizmetten yararlanabilirsiniz.
Işık hızı saniyede 299.792.458 metre veya 186.282 mil olarak hesaplanıyor. İngiltere’de yapılan çalışmalarda saniyede 73,7 terabit (hâlihazırda var olan en hızlı internetten 1000 kat daha hızlı) dosya transferine ulaşılmış. Bu da ışığın %99,7′si hızında fiber internet bağlantısına ulaşıldığını gösteriyor. İnsan gözünün açıp kapanma yani kırpma süresinin 100 ile 400 milisaniye olduğuna göre bu hızla gözünüzü tek kırpışınızda yüzlerce film veya dilediğiniz herhangi bir dosyayı indirebileceksiniz. Ancak ulaşılan bu hızlı internetin şehir şebekelerine entegre edilmesi şimdilik pek mümkün gözükmüyor. Ülkemizde 1 Nisan 2016 itibariyle 375 Mbps’e varan hızlarda 4.5G mobil internet hizmetinin sunulmasıyla gerçekleştirilen testlerde 1200 Mbps hıza ulaşıldı.
SONUÇ; DSL teknolojisinden ve fiber teknolojisinden bahsettik. Farkı artık biliyorsunuz. Fiber İnternet, geniş bant internet erişim imkanı veren, altyapısı fiber optik kabloya dayanan dünyanın en hızlı internet teknolojisidir. Fiber teknolojinin ışık hızından yararlanayım diyorsanız ve altyapınız müsait ise düşünmenize gerek yok. Ancak fiber optik altyapısı sadece belli şehirlerin merkezlerinde var. Bu konuda hizmet veren kuruluşlar altyapılarını fiber teknolojiyle yenileyip geliştiriyorlar.
Bu yazı habergzt.com'da yayımlanmış olup 7014 defa okunmuştur .