Translate

1 Aralık 2015 Salı

OLED TV NEDİR?

OLED TV'lerin daha düşük güç tüketimi, daha iyi görüntü kalitesi, daha yüksek dayanıklılık gibi birçok avantajı var…


OLED’in açılımı;  (Organic Light Emitting Diode) Türkçe karşılığı “Organik Işık Yayan Diyotlar” anlamını taşıyor. LED teknolojisinin farklı bir dalı olup, bu teknolojide LED ampulleri yerine ince, ışık yayan filmleri kullanılıyor. OLED  isminde geçen organik ifadesi  iki iletkenin arasında bulunan karbon filmdir. OLED bu sayede daha parlak ışık oluşturabilirken, mevcut LCD/LED teknolojilerden daha az enerji kullanıyor. Piyasadaki diğer televizyonlardan çok daha az enerji tüketen ve çok daha gerçek ve canlı görüntü sunan TV teknolojisi OLED TV’ler, LCD ve LED TV gibi ayrı bir aydınlatmaya-dış ışık kaynağına ihtiyaç duymuyor. OLED'ler genelde cam üzerinde üretiliyor ancak plastik ve kıvrılabilir malzeme üzerinde de olabiliyor. İnce ve hafif olan OLED teknolojisi dürülüp bükülebilen ekran yapabilme imkânını dahi sunuyor. Şu an bükülebilen ve katlanabilen OLED prototipler mevcut. Hatta gelecekte kapalı iken görünmeyen, şeffaf (transparan) ve çok ince OLED ekranlar göreceğiz.
Avantajları, OLED TV'lerin daha düşük güç tüketimi, daha iyi görüntü kalitesi, daha yüksek dayanıklılık gibi birçok avantajı var;
Arka ışığa gerek duyulmadığından 3-4 milimetreye kadar ince olmaları mümkün,
Olağanüstü hafif olması nedeniyle ince tasarım,
LED ve LCD ye göre 1000 kat kadar daha hızlı, OLED ekranlarda hızla hareket eden görüntüler bile tüm detaylarıyla gösteriliyor,
Kibar bir görüntü, şık ve zarif,
LED TV’lerden de Plazma TV’lerden de daha kaliteli bir görüntü teknolojisine sahip,
Maximum netliğe, keskin görüntüye, inceliğe, parlak ve canlı görüntülere sahip OLED TV’ler daha gerçek renkler, daha kaliteli görüntü sunuyor.
Dezavantajı ise, son teknoloji olması nedeniyle fiyatlarının yüksek olması ile bazı renkler için kullanılan maddenin diğer tonlara göre çok daha hızlı eskimesi. Bu sorunu ortadan kaldırmak için üreticiler sorunlu renk ’in alt pikselin boyutunu diğer renklere oranla büyüterek çözüm üretiyorlar. OLED gelişmekte olan ve gelecek vaat eden bir teknoloji olma özelliğini koruyor. OLED teknolojisini yaygın hale getirmek imkânlı gibi gözükse de üretimi çok pahalı ve zor olduğundan yaygınlaşması da biraz zaman alacak gibi.
Oldukça yeni bir teknoloji olan OLED TV’ler şimdilik çok pahalı. Gelişmekte olan ve gelecek vaat eden yeni bir teknoloji olduğundan üretim maliyetleri düştükçe tüketiciye yansıyacak fiyatlarda düşmeye başlayacaktır.
Unutmayalım yeni alınacak iyi bir televizyon için; Çok net ve gerçek görüntüler izlememizi sağlamalı, ayrıca bir uydu alıcısına gerek kalmamalı, flash bellek, hafıza kartı gibi depolama ürünlerinde bulunan, resim müzik video hatta yazı dosyalarına TV üzerinden bakabilmeli, gerçekçi 3d film video izleyebilmeli, akıllı (Smart TV) televizyon ile internete girebilmeli, uygulama indirebilir hatta bu televizyonları ses ya da hareket ile yönlendirebilmeli, 16:9 geniş ekranda seyredebilmeliyiz, aynı zamanda televizyonunuz evde çok yer kaplamamalı ve dekoratif durmalıdır. Tabi ki bütçeniz en iyisini almaya elverişli olmalı, alacağınız TV özelliklerini belirleyip piyasa araştırması yapmalısınız.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 7163 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...