Translate

8 Eylül 2015 Salı

AİLE BÜTÇESİNİ DENGEDE TUTMAK ELİNİZDE, BUNUN İÇİN BİRAZ İTİNA, BİRAZ ÇABA GEREKİYOR

Birey olarak gelir elde etmeden aile bütçesine yapacağınız tasarruflarla katkı sağlayabilirsiniz…


Aile Bütçesi günümüz ekonomik koşullarında çok önemli.  Artık harcama yapmak için nakit paraya ihtiyaç duyulmuyor. Kredi Kartları kolay harcama yapmanın bir aracı oldu. Kontrol edilemeyen harcamalar aile bütçesinde açık verdiriyor. Hem de ne açık. Bir çok ailede huzursuzluğun en büyük nedeni.  Hatta boşanmaların ve intiharların önde gelen sebeplerinden.
Ailenin gelirleri ile giderlerini karşılamak, açık varsa ilerde elde edebileceğiniz gelire göre borçlanmak, fazla varsa geliri artırmak ailenin refah düzeyini yükseltmek için yatırım yapmak aile bütçesini oluşturur. İnsanlar işte bunun için sürekli daha iyi kazanmak için çalışırlar. Bu iş aileden başlar. Aile bütçesini iyi yapanlar, planlı hareket edenler, bütçelerini dengede tutarlar hatta tasarruf yaparlar.  Kazanılan gelirin önemli olan hesaplı kullanılması aile bütçesinin açık vermemesi için temel kuraldır. Aslında  bu dengeyi sağlamakla çok rahat geçinmek mümkün. Aksi takdirde ekonomik hatta sosyal sorunlar kaçınılmaz oluyor.
Toplam gelirlerin bilinmesi ve buna göre giderlerin hesaplanması gerekiyor. Tabi Gelir ve Giderin arasında gelir yönünden pozitif fark varsa buda tasarrufu oluşturuyor. Unutmayalım, tasarruf etmek cimrilik değildir, kaynakların etkin ve verimli kullanımıdır. Eğer tasarruf yapamıyorsanız harcamalardan neleri kısmanız gerektiğini planlamanız gerekiyor demektir. Örneğin;
·    Evde basit tedbirlerle elektrik tasarrufu yapmak,
·    Su tüketiminde tasarruf gitmek,
·    Telefon kullanımında daha uygun tarife seçmek,
·    Market alışverişlerinde gerekli olanlar almak,
·    Alışverişlerde araştırma sonucuna göre uygun fiyatlı market seçmek,
·    Meyve sebzeyi pazardan almak,
·    Bütçenize uygun giyim alışverişi yapmak, ucuzda olsa önemli olan üzerine yakışanı bulup almak,
·    Giyimde aşırıya kaçmamak, ekstreden giyim eşyası almamak,
·    Gerektiğinde toplu taşıma aracını tercih etmek,
·    Aracınız varsa yakıt tasarrufu için önlemler almak,
·    Isınmada yakıt tasarrufu için gerekli önlemleri almak, müşterek veya münferit kullanımlar için geçerli önlemleri de almak,
·    Başkalarına özenmekten kaçınmak, onda varda bende niye yok dememek,
·    Eviniz yoksa, kirada iseniz bütçenize göre kiralık evde tabi ki semtte oturmak, gelirinize göre hareket etmek,
·    Ekonomik ömrünü doldurmadan eşya değiştirmemek, gerektiğinde değiştirirken de en ekonomik olanı tercih etmek,
·    Özel zevklerden aileniz için feragat etmek ya da bir miktar kısmak,
Bu kalemleri çoğaltmak mümkün, burada aile bireylerine çok iş düşüyor. Belki ailede yalnız bir baba çalışıyor diğerleri tüketiyor olabilir. Bu durumda gelir elde etmeden aile bütçesine yapacağınız tasarruflarla katkı sağlayabilirsiniz. Düşünün aile reisi 2500 TL aylık gelir elde ediyorsa % 10 tasarruf etmeniz 250 TL ek gelir demektir. Bunu da ailenin daha farklı ihtiyaçları için kullanabilirsiniz.
Aile bütçesinde denge için geliriniz az ya da çok olsun mutlaka bir plan ve düzen ister. Plansız ve programsız yapılan her harcama gelir gider dengenizi mutlaka şaşırtır. İstediğiniz kadar yüksek maaş alın ya da çok para kazanın, eğer hesaplı hareket etmezseniz bütçe çarkınız şaşar.  Harcamalarınızı kontrol altında tutmak ve tasarrufa yönelmek sizi hedeflerinize doğru yaklaştıracaktır. Eğer arabanız yoksa araç almak için, eviniz yoksa ev almak için harcamalarınızdan kısmanız ve gelirinizin bir bölümünü hedefleriniz için ayırmanız gerekiyor. Tüm bu işleri yani gelir ve giderinizi yazarak tespit edebilirsiniz. Ailenin hayatını idamesi için zorunlu harcamalarını belirlemeniz,  diğer harcamalardan ayırmanız işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır. Ancak zorunlu harcamalar diyip geçmeyin yukarıda bahsettik elektrik, su , gaz, telefon, gıda, giyim, ısınma, barınma bunlar içinde  konforunuzdan vazgeçmeden basit tedbirlerde aynı işi daha düşük faturayla görebilirsiniz. Buda sizin ve aile bireylerinin biraz itinalı davranmasına bağlı. Zorunlu harcamalar dışındaki harcamalarınız için tasarruf yapmak biraz daha kolay. Bu harcamalardan o ay için vazgeçebilir ya da ileri bir tarihe erteleyebilirsiniz. Ya da tamamen vazgeçebilirsiniz. Sigarayı bırakmak gibi. Tabi ki tüm bu belirtilenler bütçe dengesi için eğer tasarruflarınız fazla ise zaman zaman hesapta olmayan masraflar çıkabilir, bu yüzden ufak tefekte olsa birikim yapmak çok önemli. Planlı hareket ederek ihtiyaç dışı harcamalar engellenmiş ve tasarruf etmiş oluruz.  
Kısacası gelirlerinizi ve giderlerinizi belirleyin, elinizden geldiğince tasarruflarınızı gelecekteki zor günler için yapın ve bir kenara koyun. Her şey ailede huzur için. Aile içinde gelire bakmaksızın düzensiz, fütursuzca, hesabını bilmeden harcama yapan bireyler olabilir, bu durumda aile reisi: gelir ve giderleri, zorunlu harcamaları ilgili ferde açıklamak suretiyle ikna etmelidir. Ailenin mali durumu iyi idare edilirse huzur ve refah artar, unutmayalım bu durum  az veya çok gelir içinde geçerli.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 6896 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...