Translate

9 Kasım 2015 Pazartesi

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (LAPTOP)ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN HUSUSLAR

Laptop seçimi konusunda; ne amaçla kullanacağınız, ekran boyutu, ne sıklıkla ve ne kadar süre kullanacağınız, pilde kullanım süresi, ağırlığı önemli, ancak tüm donanımlar için ayrı ayrı teknik kapasiteleri daha da önemli…


Laptopumuzun genel çalışma performansını ve dayanıklılığını etkileyen hiç kuşkusuz kullanılan işlemciden tutunda hard diskine kadar donanım parçalarıdır. Bu unsurları her markaya göre değişiyor. O sebeple Laptop alırken dikkat etmemiz gereken püf noktalarını aşağıda açıklamaya çalıştık.
İlk olarak bütçenizi net olarak belirlemenizde fayda var. Laptop almadan evvel para miktarınıza bakın ve imkânınız ölçüsünde ne istediğinize karar verin.
Alacağınız bilgisayarı ne amaçla kullanacaksınız? Ne amaçla kullanılacağına göre çok şey değişkenlik arz ediyor. Alınacak laptop, bir programcı için alınanla, sadece ofis uygulamaları kullanacak kişiye veya bir tasarımcıya alınacak arasında farklılık gösteriyor.
-Oyun oynamak,
-Film dizi seyretmek,
-Yüksek işlemci gücü gereken programlar kullanmak,
-Yoksa hepsini bir arada yapabilmek, için mi?
Genelde talepler hepsini bir arada yapmak için şeklinde gelmektedir. Ancak bunun için bütçenizin biraz yüksek olması gerekiyor. Birtakım hesap ağırlıklı yazılımları (grafik ve mühendislik yazılımları gibi) kullanarak iş yapacaksanız, sizi bu konuda sıkıntıya sokmayacak ve yarı yolda bırakmayacak daha güçlü ve pahalı bir ürün seçmelisiniz,
Hepsini bir arada yapmak istiyorum ancak bütçem kısıtlı diyorsanız; bu durumda, ekran kartı, İşlemci, Laptop kasa kalitesi (plastik – metal) bunlardan birinde biraz daha düşük performanslı olanı seçmelisiniz,
Laptop seçimi konusunda; ne amaçla kullanacağınız, ekran boyutu, ne sıklıkla ve ne kadar süre kullanacağınız, pilde kullanım süresi, ağırlığı önemli, ancak tüm donanımlar için ayrı ayrı teknik kapasiteleri daha da önemli…
Ekran kartlarının hızları, hafıza büyüklüğü (En az 2 GB), direct x desteğine bakılmalısınız, (önerimiz 4GB)
Bilgisayarınızın hızlı çalışmasını istiyorsanız işlemci ve RAM özelliklerine bakmanız gerekir. RAM diğer adıyla ana bellek, bilgisayar açıkken o an çalışan programların verilerini saklar. Aynı anda kullandığınız uygulama sayısına bağlı olarak RAM miktarını da mümkün olduğu kadar yüksek seçmeye çalışmak mantıklı olacaktır. RAM bilgisayarın hızına doğrudan etki eder. En az 4GB RAM’lı bir bilgisayar seçmelisiniz, (önerimiz 8GB)
İşlemci olarak bilindiği gibi Intel ve AMD markaları arasında bir seçim yapmanız gerekecek. İşlemci açısından bakarsak Intel ve AMD arasında pek fark yoktur. Intel piyasanın %80-90'ına hâkim. Kararı birini seçerek vermelisiniz, (Bilgisayarın beyni işlemcidir. İşlemci konusu çok önemlidir. Çünkü dizüstü bilgisayarınızın işlemcisini masaüstü bilgisayarınızda olduğu gibi rahatça değiştiremezsiniz.)
Sabit disk bilgisayarımızın temel depolama birimidir. Filmler müzikler bilgiler hep burada saklanır. Alabileceğimiz en yüksek depolama miktarını tercih etmek her zaman kullanışlı olur. En az 500 GB sabit disk seçmelisiniz, (önerimiz 1 TB) 
(SSD yeni nesil sabit disklerdir. Solid State Disk. Flash disk mantığıyla çalışan güvenli ve hızlı bir teknolojidir. Yeni çıkan bu teknoloji hard disklerin yerini alacak gibi duruyor. SSD hard diskte sahip bir bilgisayarın hızı önemli ölçüde artıyor.)
Alacağınız Laptop seri portu olmalı, artık paralel port tarihe karışıyor. Artık laptop ’ta seri porta, disket sürücüsüne, bluetooth'a falan gerek kalmadı gibi. Yine de bütünleşik olmasında fayda var diye düşünenlerdenim. Bu özellikler yoksa çokta istiyorsanız beş-on lira verip herhangi birinin USB modelini alabilirsiniz, 
Isınma sorunu olmamasına dikkat etmelisiniz, (önerimiz internetten alacağınız markanın müşteri şikâyetlerini araştırmanız)
Eğer Linux’la işiniz olmayacaksa, Windows İşletim Sistemi ile birlikte satın almalısınız. Laptop da Windows İşletim Sistemi yoksa, ayrı bir OEM Windows paketi almanız gerekmektedir, bu konuya dikkat etmelisiniz,
Pil ömrünün çok da takılmayın, zira pil ömrü çok da önemli değil. Genelde laptop bir yere götürülürken çantasıyla götürülüyor. Yine de elektriksiz ortamda kullanabilmek için 4-5 saat pil ömrü olanı tercih etmelisiniz,
Kolay taşınabilir ve pratik olması hasebiyle, laptop ’un hafif olmasına dikkat etmelisiniz,
Ekran özelliği için 14" mi 15" (inç) hangisini tercih etmeliyim derseniz, bu tamamen size kalmış.
Muhakkak Laptop ’un markalı ve garantili olmasına dikkat etmelisiniz,
Laptop seçimi için teknik özelliklerine dair açıklamalar;
Chip Seti:  Seçtiğiniz işlemciye göre ana kartın üzerinde bulunan kuzey köprüsü yongasıdır. Performans anlamında bir önemi yoktur.
İşlemci Tipi:  İşlemcinin modeli, işlemcinin hangi tür bir işlemci olduğunu belirtiyor, yanındaki sayılardan en baştaki de neslini belirtiyor.
İşlemci: İşlemcinin model kodu, İşlemci tipinin en sondaki harfler ise sırasıyla (U) Ultra Low-çift çekirdek , (MQ)Mobile Quad-Core-dört çekirdek , (HQ) High Performance Quad-Core- dört çekirdek olarak belirtilir. (önerimiz minimumda 4 çekirdek olması ancak 6 çekirdek olması daha da iyi olur)
İşlemci Cache: (MB) İşlemcinin önbelleği. Ne kadar büyük olursa; birden fazla uygulamada aynı anda çalışılırken o kadar rahat işlem yapılır.
İşlemci FSB:  Front Side Bus hızı, ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. İşlemcinin kuzey köprüsü çip setiyle olan haberleşme hızının MHz cinsinden karşılığıdır.
İşlemci Hızı: (GHz) İşlemcinin işlem hızı.
Ekran Özelliği; (“-inç) Ekran boyutu / çözünürlük / görüntü formatı; ekran olarak taşınabilirliği de düşünerek mümkün oldukça büyük ve yüksek çözünürlüklü olanları tercih etmeye özen gösterin.
Ekran Kartı:  Belki de en önemli özellik satırı budur. Paylaşımsız olması kesinlikle tavsiye edilir. Ekran kartı modeli için de en performanslı olanın tercih edilmesi büyük önem taşır. (Dx11 destekli güçlü bir ekran kartı olmalı)
Ekran Kartı Hafızası: (MB) Ekran kartı için 512 MB üzerindeki bellek miktarı her laptop için gereksizdir. Çünkü laptopların ekran çözünürlükleri çok fazla olmadığından 512 MB üzerine ihtiyaç duymazlar. Hatta 256 MB bile gayet yeterli miktarlardır. Ama önemli olan bu belleğin paylaşımsız olmasıdır.
Sistem Belleği: 2048MB 800MHz (3 GB ve üzerini tercih edebilirsiniz. Ne kadar RAM o kadar az darboğaz.)
Sabit Disk Kapasitesi: 320GB 5400RPM 8MB (Laptop disklerinin dönüş hızı 5400 RPM olduklarından tampon bellek ve kapasite miktarı dışında bir faktör kalmıyor. Mümkün oldukça yüksek depolama alanı tercih sebebi olmalıdır. Fakat tampon belleğin katkısı zaten yavaş olan bu disklerde pek fark edilmemektedir. Bu nedenle fazla önemi yoktur.)
Optik Sürücü: (DVD Dual Yazıcı) Günümüzde kullanımı her ne kadar azaldıysa da, olması iyi bir şeydir fakat çok yer kapladığından olmaması da tercih edilebilir.
Klavye: (TR/Q )Türkçe Q klavye, olmazsa olmazların başında gelir. Diğer türü de F klavyedir. F klavye Türkçe için daha uygun olsa da kullanımı yaygın olmadığından tercih edilmez.
Kablosuz İletişim: (Wireless) Kablosuz internet bağlantısı kurmak için gereklidir yani olmazsa olmazdır.
Bluetooth Özelliği: Cep telefonu ve kablosuz mouse-oyun kumandaları gibi cihazları laptopunuza bağlamak veya kullanmak istiyorsanız, bu arabirimin olması gereklidir. ( Bluetooth 4.0 )
USB (Adet): En az 3 USB girişi tercih edilmelidir. (bunlardan biri USB 3.0 olmalı )
FireWire: Daha çok video kameraları bağlamak için kullanılan yüksek hızlı bir veri iletim potudur. 60 MB/saniye gibi veri akışlarını mümkün kılar. Video işleriyle uğraşanlar için önemlidir.
10/100 Ethernet: İki bilgisayarı veya harici modemleri kablo ile bağlamak için gerekli olan ethernet portudur. Olmazsa olmazdır.
Pil Ömrü (Saat):  Pil ömrü minimum 2 saat ve üzeri olması şarttır. Daha azı pek bir işe yaramaz. 4 saat ve üstü tercih sebebidir.
HDMI: Günümüzün ve geleceğin görüntü ve ses arabirimidir. Tek birince kablo üzerinden yüksek tanımlı görüntü ve ses iletimi yapabildiğinden çoğunlukla tercih edilmektedir. LCD, plazma veya LED televizyonların bağlantı şekilleri budur. Bu girişin olması büyük avantajdır.
Webcam:  Karşılıklı videolu görüşme yapmak için tercih edilir. Fazla önemli değildir.
Parmak İzi Okuyucu:  Sizden başkasının bilgisayarınızı kullanmasını istemiyor ve önemli bilgilerinizi taşıyorsanız, önemli bir özelliktir.
Kart Okuyucu:  (5-in-1) (SD , MMC , MS , XD , MS PRO) (Cep telefonu, dijital fotoğraf makinası gibi cihazların hafıza kartlarının okunmasını sağlayan kısımdır. Oldukça gereklidir.
Ağırlık:  2 kg seviyesi makul ağırlıklardır.
Boyutlar: Kullanımınıza göre standart olan ölçüler tercih edilmelidir. 
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup  8165 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...