Translate

9 Mayıs 2016 Pazartesi

İLETİŞİMDEKİ GELİŞMELER

Teknoloji sınırları zorluyor ve buna bağlı olarak haberleşme ile veri iletim teknolojileri gelişiyor…



 nsanlar günümüze kadar değişik yollar kullanarak diğer insanlarla iletişim kurmaya çalışmıştır. Bu ihtiyaçta iletişimde sürekli gelişmeyi zorunlu kılmıştır.
İletişim; İnsanlar arasında, duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin, akla gelebilecek her türlü biçim ve yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılmasıdır. Başka bir deyişle (haberleşme), bilgilerin bir kaynaktan diğerine güvenli hatasız ve hızlı bir biçimde iletilmesidir.  İletişim, toplumsal bir varlık olan insan yaşantısının kaçınılmaz ve önemli bir boyutunu oluşturur. İşaretler, dilin gelişimi, yazının icadı, baskı makinesinin icadı, kitle iletişim araçlarının gelişmesi, iletişimin aşamaları olarak kabul ediliyor. Teknolojik gelişimin tabii sonucu olarak gelişen ve elektronikleşen iletişim araçları, iletişime sürat ve kolaylık sağlamakla kalmamış; aynı zamanda iletişimi, kitle iletişimineçevirmiştir. 
Haberleşme sistemlerinde meydana gelen gelişmeler; kullanılan malzeme ve elemanlarda meydana gelen gelişmeler, haberleşme yöntemlerinde meydana gelen gelişmeler, haberleşme ortamında (uydu-fiber) meydana gelen gelişmeler olarak belirtilebilir.




Dumanla haberleşme, ağaçlara vurarak haberleşme, güvercin eğiterek haberleşme, ulakla haberleşme, telgrafla haberleşme, çevirmeli telefonla haberleşme eski tarihlerde kullanılan haberleşme ve iletişim araçlarıydı.  Haberleşme yani iletişim için günümüzde mektup, telgraf, telefon, radyo, faks, televizyon ve internet kullanılıyor. Ancak teknolojinin gelişmesiyle radyo, mektup, telgraf ve faks kullanılsa da eskisi gibi yoğun kullanılmıyor. 
Telefon ve telgraf telleriyle başlayan ve radyonun bulunmasıyla büyük bir gelişme sağlayan haberleşme, son senelerde telefon ve internet haberleşmede kullanılan en hızlı ve tasarruflu iki araç olarak öne çıkıyor. İnternetin gelişmesiyle birlikte artık bütün işler internet üzerinden yapılıyor ve yeni nesil telefonlar sayesinde haberleşme oldukça kolay oluyor.  Nerede olursak olalım, cep telefonumuzda internet aracılığıyla haber sitelerine kolayca bağlanıp en son gelişmelerden haberdar olabiliyoruz. Artık yakınlarımızla internet üzerinden kolayca görüşebiliyoruz. Haberleşme sistemlerinin çağdaş uygulama alanlarında, bilgisayarlar çok önemli bir yer tutmaktadır. Bir başka deyişle bilgisayarlarda meydana gelen gelişmelerle, haberleşme alanında meydana gelen gelişmeler birbirini tamamlamaktadır.
Yeni nesil telefon ve bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştırdı. Bu nimetlerden yararlanmak için telefon ve bilgisayarı kullanmayı iyi öğrenmemiz gerekiyor. Ben bilmem anlamam dememek sabırla ve inatla denemek gerekiyor. Öğrendikten sonra rahatlığını hayatınızı kolaylaştırdığını göreceksiniz.
İletişim araçları sadece telefon ve internet değil tabi ki. Haberleri izlemek ve gelişmeleri yakından takip etmek için televizyonunda etkisi oldukça büyük. Televizyon sayesinde olup bitenleri hızlı bir şekilde öğrenebiliyoruz. Ancak en büyük yardımcı olan iki araçtan birisi telefon diğeri ise internettir.
letişim araçları gün geçtikçe hızlanmış ve iletişimin daha kolay olmasını sağlamıştır. Teknolojinin gelişmesi ve ucuzlamasıyla, haberleşme sistemleri bütün dünyada yaygınlaşmış ve birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. Fiber optik haberleşme, içinde bulunduğumuz bilgi çağının en önemli teknolojilerinden biridir. Amerika kıtasını baştan başa donatan, yakında Atlantik ve Pasifik’i de içine almak üzere giderek büyüyen fiber optik şebekesi, video, telefon ve bilgi iletişiminde bir devrim olarak nitelendirilmektedir. Optik cam fiberler, dünyanın hemen her yerinde telefon, kablo TV ve denizaltı iletim hatları gibi birçok uygulamada bakır kabloların yerini almaktadır. Değişik ışık renklerini harmanlayarak yüz binlerce telefon konuşması veya yüzlerce TV kanalı, aynı anda tek bir cam fiber boyunca yol alabiliyor. Sinyalleri almak ve aktarmak için en yeni teknik olan fiber optik, 10 milyon telefon konuşması veya 10 bin TV kanalının bir fiber üzerinde hareket etmesine imkan vermektedir.
Teknoloji sınırları zorluyor ve buna bağlı olarak haberleşme ile veri iletim teknolojileri gelişiyor. Günümüzde uzay teknolojisinin gelişmesine bağlı olarak iletişim teknolojisi sürekli gelişme göstermektedir. Uzay teknolojisi iletişim teknolojisine olumlu yönde etki etmektedir. En etkili İletişim araçları telefon ve internet iken en etkili ve yaygın kitle iletişim araçları ise İnternet ve televizyon ’dur.
 Bu yazı habergzt.com'da yayımlanmış olup 7597 defa okunmuştur .


ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...