Translate

13 Mart 2017 Pazartesi

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

Türkiye’ yi, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Güney Asya ülkeleriyle bir araya getiren önemli bir platform...











Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) (Economic Cooperation Organization (ECO)); Türkiye, Pakistan ve İran tarafından 1985'de, Türkiye, İran ve Pakistan arasında kültürel, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek amacıyla, 1964 yılında oluşturulan Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Teşkilatı’nın (RCD) devamı olarak kuruldu. Merkezi Tahran’dadır. Teşkilatın 10 üyesi vardır. Bunlar, Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'dır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde 2012 yılında gözlemci üye statüsü kabul edilmiştir.
Teşkilatın ana hedefleri, üye ülkeler arasında ekonomik serbestlik tesis etmek, sürdürülebilir kalkınma planları oluşturmak, bölge içi ticaret hacmini arttırmak ve ticaretteki engelleri kaldırmak, bölgenin dünya ticaretindeki payını yükseltmek, teşkilat ülkelerinin dünya ekonomisiyle bütünleşmesini sağlamak, bölgesel ve uluslararası organizasyonlarla iş birliklerini geliştirmek, üye ülkelerin birbirine ve dünyaya bağlayan ulaşım ve telekomünikasyon ağlarını genişletmek,  doğal kaynaklar, tarım ve sanayi potansiyelini etkin değerlendirmek.
EİT'in üyeleri kültürel ve ekonomik alanda iş birliğini hedeflemektedir. Statü ve güç olarak büyümeye devam eden örgüt üyeleri arasında, 17 Temmuz 2003 tarihinde İslamabad’da ticaret anlaşması imzalandı.














Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasında kurulan Orta Asya İşbirliği Teşkilatı (CACO)'nın da devamı niteliğindedir. Tarihi köklerinde Sadabat Paktı da vardır. Birlik aynı zamanda Türk/Fars ortaklığını, ortak Selçuklu kültürünü yansıtmaktadır. EİT' nin genel merkezi ve kültür bürosu İran'da, ekonomik bürosu Türkiye'de ve bilimsel bürosu ise Pakistan'dadır. Teşkilat GSYİH’ nın dünya GSYİH’ ndaki payı %2,43 civarındadır. İhracatı 412 Milyar ABD Doları, İthalatı ise 433 Milyar ABD Dolarıdır.
EİT Sekretaryası: Bir Genel Sekreter ve örgütün ihtiyaç duyduğu sayıda çalışandan oluşmaktadır. Genel Sekreterlik, kurucu ülkeler arasında dört yılda bir el değiştirmektedir. Genel Sekretere bağlı 6 Proje Müdürü bulunmaktadır.
Zirve: Devlet/Hükümet Başkanları düzeyinde olup, istişare mahiyetinde iki yılda bir toplanır.
Bakanlar Konseyi: Örgütün en üst düzey karar alma organı olan Bakanlar Konseyi Dışişleri Bakanları seviyesinde yılda bir kez toplanmaktadır.
EİT Sekretaryası bütçesinin halen %66'sı üç kurucu üye tarafından eşit şekilde karşılanmaktadır. Buna göre bütçenin %22'sine tekabül eden 643.335 ABD Doları ülkemiz tarafından karşılanmaktadır.
Türkiye, Pakistan ve İran’la birlikte, EİT'in üç kurucu üyesinden birisidir. Genel anlamda ticari ve ekonomik temelli bir örgüt olarak tanımlanabilecek olan EİT, Türkiye’yi, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Güney Asya ülkeleriyle bir araya getiren önemli bir platform niteliği de taşımaktadır. Batıyla da doğuyla da ilişkisi olan ülkemizin konumunu önemli hale getirmektedir.
EİT coğrafyasıyla, Akdeniz ,Hazar Denizi ve Hint Okyanusunu kontrol etmesi ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması büyük bir avantaj teşkil etmektedir. Gelişen doğu piyasasına komşu olması da  (Çin, Hindistan ve Japonya) EİT için ayrı bir avantaj olarak görülmektedir. EİT coğrafyasında gerek doğu-batı uzantısında ve gerekse de kuzey-güney ekseninde transit ticaretin geliştirilmesine ve bölge ülkelerinin iktisadi kalkınmalarına önemli katkı sağlayacaktır.
Kurulduğu günden bu yana EİT, üyeleri arasında öncelikli sektörlerde işbirliğini geliştirecek projeler yapılmaktadır. Bu sektörler arasında gümrük, ulaştırma, haberleşme, ticaret, yatırım, enerji, madencilik, çevre, tarım, sanayi, sağlık, eğitim ve uyuşturucu ticaretinin kontrolü yer almaktadır.
Bu yazı habergzt.com'da yayımlanmış olup 10700 defa okunmuştur .


ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...