Translate

15 Aralık 2015 Salı

1., 2.VE 3. ENDÜSTRİ DEVRİMİ VE NİHAYET ENDÜSTRİ 4.0

4.Endüstri Devrimi; geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesi…





Buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi doğurması, yeni buluşların üretime katkısı, bu gelişmelerin de sermaye birikimini arttırmasına genel olarak Endüstri Devrimi denilmektedir.
İlk sanayi devrimi su ve buhar gücü ile üretim mekanizmasının üzerine kuruluyken, onu ikinci sanayi devrimi olan elektrik enerjisi yardımı izledi. Daha sonrasında ise üçüncü sanayi devrimi olan dijital devrim gerçekleşerek elektronik kullanımı artırdı. Şimdi sırada Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0) var.
Ekonomik ve sosyal bakımlardan bütün dünyayı etkileyen 1.En­düstri Devrimi, ilk olarak Birleşik Krallık'ta ortaya çıkmış, ardından Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'ya sıçramış ve ardından bütün dünyaya yayılmıştır. Toplum yaşamındaki büyük dönüşümler ekonomik, tek­nik, sosyal çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmıştır. 18. yüzyıl İngiltere’sinde endüstride ve üretim yöntem­lerinde yapılmış olan yeni icatlar ekonomik hayatın çok hızlı bir biçimde gelişmesine ve değişmesine yol açmıştır. Buna bağlı olarak sosyal hayat da etkilenmiş ve yep­yeni bir biçim almıştır. Kısa zamanda, birbirine paralel olarak ortaya çıkmış teknik, ekonomik ve sosyal gelişmeler Endüstri Devriminin yayılmasını hazırlamıştır. Getirdiği yeni ekonomik ve sosyal düzen, dünya tarihi içinde, eski düzeni köklü bir biçimde değiştirmiştir.
Gelişmeye başlayan elektrik teknolojisi dünyada köklü değişikliklere yol açmış ve insan yaşamını bütünüyle değiştirecek etkilere yol açmıştır. Elektriğin çoğu özellikleri 19. yüzyıl esnasında anlaşılmış olup, 2. Endüstri Devriminin önemli etkenlerinden biridir. Üretimde fabrikalaşma ya, elektrikli cihazların-motor-makinaların, uçak ve otomobil seri üretimine bu kapsamda geçilmiştir. Elektrikten her alanda yararlanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise, elektrik uygarlığın ayrılmaz parçası konumundadır.
Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Günümüzde baş döndürücü bir hıza ulaşan teknolojik gelişmelerin itici gücü olarak nitelendirilebilecek olan elektronik endüstrisi, mikroişlemci veya bilgisayar denetimli düzenleri gerçekleştirmesi ve gündelik hayata yerleştirmesi nedeniyle 3. Endüstriyel Devrimi oluşturmuştur. 20. yüzyıl elektronik teknolojisinin atılıma geçtiği çağ olmuştur. 21. yüzyılda ise yaşantımızın her diliminin elektronik düzenekler yer almaya başlamıştır.
3. Endüstri Devrimi kapsamında, elektronik sanayi; teknolojinin talepleri doğrultusunda büyük bir ivmeyle gelişirken, aynı zamanda bilim ve teknolojinin bütün alanlarını etkileyen, vazgeçilemez bir sanayi dalı haline gelmiş bulunmaktadır. 1907’de triyod tüpünün icadıyla artık elektronik sanayinin kurulup gelişmesine öncülük edecek olan telefon, radyo ve telsizin geliştirilip yaygınlaşması mümkün olmuştur. Elektronik sanayi, asıl büyük patlamasını II. Dünya Savaşı yıllarında yapmıştır. Elektronik haberleşme sistemlerinin ve televizyonun yaygınlaşması, özellikle 1947’de transistörün icadıyla başlayan ve daha sonra tümleşik devre teknolojilerinin geliştirilmesiyle gerçekleşmiştir. Bu teknolojilerin sağladığı avantajlarla önce uzay araştırmaları çok önemli noktalara taşınmış ve bu yolla bilgisayarların çok hızlı gelişmesi sağlanarak yaygınlaşmalarının önü açılmıştır. Bilgiyi hesaplamak, düzenlemek ve değiştirmek için kullanılan Bilgisayar, en basit bakış açısıyla bir matematiksel işlemci, yani bir hesap aracıdır ve veri işler. Çeşitli programlama dilleri ile hazırlanmış olan yazılımlar sayesinde birçok alanda kullanılabilmektedir.  İnternetin insan hayatına girip yaygınlaşmasıyla bilgisayarın önemi daha da artmıştır. Güncel bilgisayarlar kişiselleşerek kişisel bilgisayar (PC) adını alarak, cebe sığacak kadar küçülmüş büyütülmüş ve hızları büyük aşamalar kaydetmiştir. Yine 3. Endüstri Devrimi ile hayatımıza girmiş birçok yararlı cihaz bulunur fakat bunlardan hiçbirisi televizyon kadar popüler olamamıştır. Bazılarımız için olmazsa olmaz aygıtlardan birisidir televizyon. Cep Telefonları ise vazgeçilmezler arasında yine ön sıralarda yer almaktadır. Teknolojinin üst sınırında olan üretimleri sürekli geliştirilmektedir.
İşçi gücünden teknoloji kontrolüne geçen sistemler ile makine kontrolünün artırılması, otomatik sistemler dolayısıyla ihtiyaç olan iş gücünün azaltılması, Sosyo-Ekonomik çalışma hayatına olan etkisinin hissedilmesi, sanayiye farklı bir değer kazandırarak pazarda bu entegrasyonu sağlayan büyük paya ulaşılması için 4. Endüstri Devrimi (Endüstri 4.0) çalışmaları başlatılmıştır. Endüstri 4.0, Alman Hükümetinin imalat gibi geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatması projesidir. Bu yeni endüstrideki amaç; uyum, kaynak verimliliği ve ergonominin hem müşteriler hem de iş-değer sürecinde iş ortaklarının entegrasyonunu karakterize etmektir. 
Bu yazı 9766 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...