Translate

7 Mart 2016 Pazartesi

GÜVENLİ BİR SÜRÜŞ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER!

Araç kullanırken öncelikle sürücü olarak sizin belli kurallara uymanız gerekiyor…



Öncelikle şu konuda anlaşmamız gerekiyor. Trafik polisleri sürücülere ceza yazmak için yollarda görev yapmıyor, hız kontrolü, emniyet kemeri kontrolü ya da diğer kontroller hepsi sürücülerin ve yolcuların güvenli seyahat etmesi için. Siz kurallara uyduğunuz sürece hiçbir polis size ceza yazmaz, yazmamalı da. Hepimiz bu konuda hemfikir olmalıyız. Tabi hatayı yapıyoruz, kendimizin ve başkalarının hayatını hiçe sayıyoruz sonrada Trafik Polisi yakalayıp cezayı basınca zorumuza gidiyor. Yapma hatayı, yeme cezayı kardeşim.
Sürücüler hoşgörülü olursa, karşısındakine de biraz sabırla olgun bir şekilde davranırsa, hiç şüphesiz karşısındaki de sakinleşir, davranışını buna göre ayarlamaya çalışır. Trafikte bazıları çok agresif davranışlar sergileyebiliyor, böyle davrananların üzerine gitmemek, evet sen haklısın deyip geçiştirmek çok kaza bela savuşturur. Boş verin, yol verin geçsin gitsin, belki çok büyük sorunları vardır, aracını olumsuz kullanmasına farkında olmadan yansıyordur. Sinirlerinize hâkim olun.
Bir düşünün sürücü hatası olmayan bir yerde kaza yapma olasılığı nedir? Herkes kurallara uyarsa kazalarda en aza iner ve ancak teknik nedenlerle istisnai olur. Araç kullanırken öncelikle sürücü olarak sizin belli kurallara uymanız gerekiyor, gelin onlara bir göz atalım;
* Alkollü iken araç kullanmayın, kullanmaya çalışanlara engel olun. Alkollü araç kullanmak istemede ısrar edenlerin araçlarına binmeyin. Gerekirse ihbar edin.(155)
* Mümkünse gece yola çıkmayın. Yoldayken uykunuz geldiğini hissettiğiniz anda ya da yorulduğunuz zaman uygun park yerine aracınızı çekip dinlenin. Uykunuz geçtikten sonra yola devam edin. Uyku getiren hap-ilaç kullanıyorsanız araç kullanmayın.
* Aracınızın bakımını zamanın da ve gereği kadar yapın veya yaptırın. Yola çıkmadan önce aracın kontrollerini yapın. Aracınız da bulunması gereken alet ve edevatları mutlaka bulundurun. İlkyardım çantalarını göstermelik değil gerçek ilkyardım çantası bulundurun. Yangın söndürücülerini gerektiği kadar ve sürücünün en kolay ulaşabileceği yerde bulundurun.
* Lastikleriniz eski ise yola çıkmayın. (kışın diş kalınlığı en az 3 mm), lastiklerinizin havalarını kontrol edin. Yol ve hava şartları ne olursa olsun havalarını indirmeyin.
* Araca biner binmez ilk işiniz emniyet kemerinizi takmak olsun. Bunu alışkanlık haline getirin. Araçtaki diğer kişilere emniyet kemerini taktırın. Kazalarda camdan dışarı fırlayanları, emniyet kemeri takmadıkları için ölümle sonuçlanmaları unutmayın. Çocukları arka koltuğa oturtturun ve emniyet kemerini bağlayın.
* Sürücü koltuğunu kendinize göre ayarlayın. Direksiyona uzaklık, debriyaj, firen, gaz pedalını rahat kullanmak üzere rahat bir sürüş için koltuğunuzu ileri geri yukarı aşağı, öne arkaya ayarlarını tam yapın.
* Koltuk başlığı çarpmalarda hayat kurtarır araca bindiğiniz zaman ayarlarını kontrol edin.
* Arka cam önüne sert cisimler koymayın bagajdaki sert cisimleri gerekirse sabitleyin.
* Farlarınız, stoplar, park lambalarınızın çalışır olmalı. Karşıdan gelen araçları düşünerek kısa farınızı yakın. Uzun farla gelen aracı gerekirse selektör yaparak (uzun farı yakıp söndürerek) uyarın.
* Aynalarınız ayarlı ve camlarınız temiz olmalı. Cam suyunuz eksikse tamamlayın. Sileceklerinizi görüşün kapanmasını beklemeden çalıştırın lastiklerini gerekirse değiştirin.
* Görüşü engelleyecek hiçbir cismi cama yapıştırmayın. Aynalara CD veya diğer cisimleri asmayın, arka cam önüne karpuz dilimi, kafası sallanan köpekler koymayın.
* Sinyallerinizi şerit değiştirirken, araç sollarken, dönerken mutlaka kullanın. Diğer araçların sinyali takılmış veya sürücüsü dalgınlıkla sinyalini unutmuş olabilir onlara asla güvenmeyin. Şerit değiştirirken sinyal verseniz bile aynalar ile arkadan gelen araçları kontrol edin.
* Yağmur serpiştirmeye başladığında yol kaygan olur, süratinizi düşürün.
* Mıcırlı yolda süratinizi azaltın, araçlara fazla yaklaşmayın. Araç geçerken öncelikli olarak önde olan diğer kişi, yoksa kendiniz elinizi ön cama koyun, geçmeye çalıştığınız aracın fırlattığı taşların aracınızın ön camına isabet etmesi halinde buz gibi dağılmasını önler.
* Direksiyonu 9.15 pozisyonun da tutun. Sol el direksiyon hâkimiyetinde önemlidir. Sağ elinizi vites değiştirme işlemlerinde sık sık direksiyondan bırakmanız gerekecektir. Geri geri giderken de sol elinizle direksiyon hâkimiyeti sağlamanız gerekecektir.
* Kısa mesafede durmak için acil durumlarda debriyaj ve firene birlikte basın. Firene basarken ön ve arka trafiği kontrol etmenizde yarar var. Ani firenler genelde arkadan gelen araçlar için tehlike yaratır.
* Trafik ışıklarında belirlenen çizgileri ihlal etmeyin. Trafik lambalarını kolay görebileceğiniz şekilde durun. Böylelikle yanan ışıkları takip edip seri davranma imkânını elde edersiniz. Diğer sürücülerin ikazına gerek duymadan hareket ederdiniz. Işıklarda dikkatinizi dağıtacak işlerden uzak durun. Diğer araçların da yanan ışığa göre hareket edeceğini unutmayın. Işıkları asla ihlal etmeyin. Edenleri de ihbar edin.
* Geçiş hakkı için sabırlı davranın, belki karşınızdakinin acil işi vardır, olgun davranıp yol verirseniz haksızlık yaptıysa da sizin davranışınız karşısında yanlış yaptığını kavrayıp bir müddet sonra bu davranışından vazgeçecek, sizin gibi davranınca saygı gördüğünü fark edecek, olumsuz davranışını terk edecektir.
* Yağmurlu ve sisli havalarda görüş ve takip mesafesini ayarlayın. Sis lambalarınızı yakın. Yol çizgisini takip edin, hızınızı azaltın. Yolun kaygan olduğunu unutmayın.
* Farlarınızın kısa 25 m uzun 100 m gösterecek şekilde ayarlarını yaptırın. Aracınızda kendinizin ayar yapma imkânı varsa yapın. Karşıdan gelen araç uzun farlarını yakmış, selektör yapmanıza rağmen ısrarla söndürmüyorsa, hızınızı azaltın, sakin olun, yolun sağ şeridini takip ederek karşıdan gelen aracın geçmesini sağlayın. Arkadan gelen araç uzun farlarını yakmış geliyorsa, firen lambası ya da sis lambası ile uyarabilirsiniz. Uyarmanıza rağmen ısrarla uzun farla geliyorsa, hızınızı azaltın, gözünüzü almayacak şekilde pozisyon alın, aracın sizi geçmesini sağlayın.
* Sollama esnasında kararlı olun. Sollama yerini, zamanını ve hızını iyi seçin. Yavaş seyrederken sol şeridi işgal etmeyin. Normal seyirde sağ şeritten gidin. Araç geçerken sol şeride geçersiniz.
* Takip mesafesine uyun. Sadece önünüzdeki aracı değil onların önündeki ve arkasındaki araçları da takip edin.
* Kesinlikle kimseyle yarışmayın hız felaket getirir. Şehir içinde ve şehirlerarası karayollarında ve otobanlar da hız sınırlarına uyun. Kesinlikle vitesi boşa almayın. Yokuş aşağı inerken çıktığınız viteste inin.

* Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmayın zorunlu ise aracı sağa çekip durdurun. Aracınızda bluetooth’la telefon bağlanma imkânı varsa önceden ayarını yapın. 
* Yavaşlamalarda ve durmalarda motor frenini kullanın. Ani ve gereksiz fren kullanmayın sık fren kullanmaktan kaçının.
* Aracınız seyir halindeyken, aracın penceresini açıp dışarıya pet şişe, çöp ve benzeri şeyleri atmayın, attırmayın.
* Aracınız bozulduğunda veya lastik patlayıp değiştirileceği zaman mutlaka emniyet tedbirleri alın, gerekli işaretlemeleri yapın.
* Aracınızı park ederken park için ayrılmış bölümlere özenle park edin. Diğer araçların kapısının açılmasını, park yerinden çıkmasını engellemeyin. Siz başkasına saygılı olursanız, diğerlerine size saygılı olmaya başlar.
Bu yazı  habergzt.com'da yayımlanmış olup 6817 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...