Translate

10 Aralık 2015 Perşembe

İNTERNET BAĞIMLIĞI

Sanal dünyaya siz hükmediyorsunuz, sınırsız özgürlük sağlayan bu durumda internete bağımlılığı artıran en büyük sebeplerden…


Günümüzde bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda istenilen bilgiye anında ulaşabilme ve bilgiyi paylaşım gibi getirdiği kolaylıklar yanında çok sık kullanımından kaynaklanan birçok problemi de beraberinde getirmektedir. İnternet, bazı kişiler için maalesef “bağımlılığa” dönüşüyor. Gerçek dünyada karşılığını bulamadığı tutku ve arzularını sanal dünyada arayan birçok kişi internetin tutsağı oluyor ve sanal ortamda yaşıyor. Dikkat edilirse tüm bağımlılıkların arka planında da haz alma tatmin olma ve aynı duyguyu tekrar yaşama isteği yatıyor. 
Teknolojinin gelişmesiyle yeni bağımlılıklarda ortaya çıktı; Bunlar, telefonda konuşma, mesaj gönderme, İnternet, bilgisayar, playstation,  iPad vb. bağımlılıklar. Bu iletişim araçları sosyalliği şüphesiz ki artırıyor, ancak bunun yanı sıra toplumdan da tecrit edebiliyor. Bilgisayar TV’den farklı, TV de sadece seyredebiliyor yayına hükmedemiyorsunuz, oysaki bilgisayarda aktif olarak sosyal ağlar vasıtasıyla sanal ortamlara katılıp karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabiliyorsunuz. Televizyon size istediğini veriyor, internet ve bilgisayar ise siz ne isterseniz onu veriyor.
Sanal dünyaya siz hükmediyorsunuz, sınırsız özgürlük sağlayan bu durumda internete bağımlılığı artıran en büyük sebeplerden. İnternet bağımlılığını artıran belli başlı diğer nedenlere gelince; kumar rahatsızlığı, pornografi düşkünlüğü, oyun tutkusu, sosyal iletişim siteleri, internet üzerinden alış veriş tutkusu sayılabilir. Genelde sosyal ilişki kurma konusunda yetersizlik hisseden, yalnızlık yaşayan veya duygusal boşluk içinde olan  bir çok insanın sığınağı ve umut kapısı oldu maalesef sosyal ağlar. Bazı İnternet  hizmetleri sunduğu özellikler kullanıcıları direk etkiliyor. İnternet ortamında seks, oyun, kumar ve alışverişin kişilik bozukluklarına yol açabiliyor. İnternet bağımlıları depresyon ve kaygı bağlantılı rahatsızlıklar yaşayabiliyor. İnternet bağımlısı olan kişilerde ilgi eksikliği ve sosyal beceri bozukluğu sorunları da gözleniyor. Uyku bozuklukları, el bileğinde görülen uyuşma, sırt ağrıları, kilo artışı veya kilo kaybı, baş ağrısı, gözlerde kuruma gibi fiziksel etkilerine rastlandığı belirtiliyor.
İnternete bağımlılığın belirtileri ise; İnternette aşırı uğraş̧,  internette kalma süresinin giderek artması,  sinirlilik, huzursuzluk, depresyon, saldırganlık gibi şikayetlerin ortaya çıkması, internet yüzünden iş, okul ve aile ile ilgili sorunlar yaşama, internete bağlı kalabilmek için yalan söyleme gibi ortaya çıkıyor. İnternet başından ayrılamadığınız ve vakit kaybettiğiniz için önemli bir çok işinizi ertelemeye başlamışsanız  bağımlılıktan bahsetmek gerekiyor sanırım.
İnternet bağımlısı olmamak için dikkat edilmesi gereken nokta ise; İnternet kullanımının kişinin denetiminden çıktığı noktayı tespit etmek ve alışkanlığı değiştirmek, sağlıklı internet kullanımına dönüştürmek olmalıdır.  Yine de tüm alışkanlıklarda olmamakla birlikte çoğu durumda sorun kendi kendine düzeliyor. İnternet uygun bir zaman diliminde, belirli bir amaç için kullanılmalıdır. Gerçek hayatla sanal ortam karıştırılmamalı, gerçek hayattaki iletişim kurallarından vazgeçilmemelidir. İnterneti, işinizin ve ihtiyacınızın gerektiği kadar kullanmalıdır.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 6651 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...