İlk LED “ Light Emitting Diode “ 1907 yılında Henry Joseph Round tarafından icat edilmiştir. 1962 yılında ise Amerikalı Nick Holonyak: Elektronlar küçücük bir diyottan geçtiklerinde enerji düzeyleri değişip ışık oluşturduğunu buldu. İşte bu buluş LED teknolojigelişiminin başlangıcı oldu. LED teknolojisi sadece aydınlatmada değil, bilgisayar, cep telefonları, televizyon ekranlarında, reklamcılıkta, sokak aydınlatmasında, trafik ışıklarında ve artık sayılamayacak kadar çok alanda kullanılıyor. Titreşimlere dayanıklılık ve düşük faaliyet gerilimi sayesinde otomobil sektöründe de yerini aldı.
LED lambalar diğer aydınlatma ürünlerine göre birçok avantaja sahip; daha az enerji kullanıyor, uzun ömürlü, çevreye daha duyarlı. LED lambalar, normal ampullere kıyasla çok az enerji tüketir. Çünkü LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerjinin tasarruf edilmesine yardımcı olurlar. Bir evdeki tüm ampulleri LED lamba ile değiştirerek ay sonunda gelen elektrik faturasından en az %10 ile 15 arasında tasarruf sağlamak mümkündür. LED lambalar A+ veya A++ enerji sınıfı etiketine sahiptir. Yani, bir LED lamba, satın alındığı andan itibaren elektrik faturasını azaltır. LED lambalar, çok düşük elektrik tüketimiyle (watt) klasik bir ampulle aynı parlaklığı (lümen cinsinden) sağlar. LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir. LED lambalar sadece ışık üretirler. Herhangi bir ultraviyole veya zararlı ışın üretmezler. LED lambalar titreşimlere sebep olmaz, çarpmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Çünkü içinde kopacak bir tel bulunmaz ve kırılmaya karşı dayanıklı yapıdadırlar. LED lambaların kullanım ömrü 15 yıldan başlar. 1 adet LED lamba, 2 adet tasarruflu, 4 adet halojen ve 10 adet şeffaf klasik lambaya eşit kullanım ömrüne sahiptir. LED lambalar ışık üretimi esnasında dışarıya da ısı vermezler. Yani, uzun süre yanmakta olan bir LED lambaya çıplak elle dokunulduğunda el yakmaz. Bu sebeple LED lamba, yaz veya kış vakti tüm mekanlarda kullanılabilir. LED lambaların parlaklığını istenildiği gibi değiştirmek, yani kısıp-açmak mümkündür. Eve daha çok güneş ve canlılık (gün ışığı) getirilmek istendiğinde LED lambalar en iyi çözümdür.
Sonuçta LED aydınlatmanın avantajlarını listeleyecek olursak;
Çok az enerji tüketirler,
Uzun ömürlüdürler,
Termal ve mekanik darbelere karşı dayanıklıdırlar,
Işığı direk olarak yayarlar, bu nedenle verimlidirler,
Çok hızlı çalışır. 200 ns içinde ışık vermeye başlar,
Kızılötesi, UV radyasyonu yoktur, çevresel zararları yoktur,
LED lambalar geri dönüştürülebilir ve çevreyi kirletmezler,
Rutubete dayanıklıdır,
Zararlı gaz barındırmadıklarından güvenlidirler,
Yanma veya çarpılma tehlikesi olmadan istenildiğinde dokunulabilir,
Farklı renk seçenekleriyle geniş kullanım alanları bulunmaktadır.
En önemlisi de LED lambalar yüksek enerji tasarrufu sağlayarak ev ekonomisine ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmasıdır.
En büyük dezavantajı diğer ampullere göre yüksek fiyatı olup, LED lambaya olan talep arttıkça buna bağlı olarak maliyetlerinde düşeceği beklenmektedir.
Bu yazı habergzt.com'da yayımlanmış olup 7108 defa okunmuştur .