Translate

18 Ocak 2016 Pazartesi

EVİMİZDE KULLANDIĞIMIZ AMPULLERİ GÖZDEN GEÇİRMENİN ZAMANI

Evimizin aydınlatmasında kullanılan ampuller büyük gelişime tabi oldu. Eskiden akkor telli ampuller kullanıyorduk, sonra tasarruflu ampuller çıktı, şimdi LED ampuller. 





Günümüz tasarruf devri artık. Bu işin zenginlik veya fakirlikle ilgisi yok, elindeki kıt kaynakları etkin kullanmak zorundasın. Bunun adı kesinlikle cimrilik değil. Elindeki imkânı en iyi şekilde değerlendirmek, boşa giden enerjiyi verimli hale getirmek, hepimizin hem insanlık hem de vicdani görevi diye düşünüyorum. Bunu yaparken de hem aile bütçesine hem de ülkemiz bütçesine katkı sağlıyoruz.
Ülkemizde çoğu evde hala bilinçsizlikten mi, yeterli bilgilendirilmediklerinden mi, eski akkor telli ampul kullananlar var. Ancak evlerin bazı bölümünde tasarruflu ampullerde kullanılıyor. LED ampul kullananlar ise azınlıkta. Çoğu ülkede hem de zengin ülkelerde 60 Watt ve üstü ampullerin kullanımı yasaklandı. LED ampul kullanımı teşvik ediliyor. Bilinçli insanlar ise kendiliğinden değişime gidiyor. LED ampul fiyatları biraz pahalı, ancak gün geçtikçe ucuzluyor. 10-15 TL arasında kaliteli LED ampul alınabiliyor artık. Ortalama bir meskende 20 ila 30 adet arasında ampul kullanılıyor. Evinizdeki ampullerin tamamını LED ampul ile değiştirseniz 200 TL ile en fazla 450 TL arasında bir masrafınız oluyor. Bunu bir defa ödüyorsunuz. Ancak aylık aydınlatma için ödediğiniz miktar düşüyor. Şunu da unutmayalım, LED ampul alırken kaliteli bilinen markayı tercih etmeniz üzerinde yazan değerlerde uzun müddet sağlıklı kullanmanızı sağlar.
Akkor telli lambaların elektriği ışıkla beraber ısıya dönüştürmesi ve böylece elektriği boşa harcaması nedeniyle dünyada kullanımından hızla vazgeçilmektedir. Akkor telli lambaların yerini floresan lambalar ve sonrasında ise tasarruflu ampuller diye bilinen kompakt floresan lambalar aldı. Fakat yarı iletken teknolojisinin hızla gelişmesi enerji tüketimi çok düşük olan LED’leri ev aydınlatmalarında kullanılabilir duruma getirdi ve LED ampullerin elektrik tasarrufu kompakt floresan ampulleri geride bıraktı.

Gelin Akkor telli, tasarruflu ve LED ampullerin teknik değerlerine şöyle bir bakalım.










Ülkemizde evlerde kullanılan elektriğin ortalaması 1 Mesken=185,3 kWh/ay, bu tüketiminin yaklaşık % 13,74’ü, yani 25,4 kWh/ay aydınlatmada tüketiliyor. 300 kWh/ ay tüketimi olan 41,2 kWh’ini, 450 kWh/ay tüketimi olan ise 61,8 kWh’ini aydınlatmada tüketiliyor. Her tüketici evinde kullandığı ampulleri değiştirerek her ampul için aşağıdaki tasarrufu sağlayabilir.
Aynı ışık şiddetini (lumen) sağlayan ampuller için;
Akkor telli yerine tasarruflu ampul kullandığımızda 4 kat (1 Akkor Telli ampul = 4 Tasarruflu ampul) %75,
Akkor telli yerine LED ampul kullandığımızda 8 kat (1 Akkor ampul = 8 LED ampul) % 87,5,
Tasarruflu yerine LED ampul kullandığımızda 2 kat (1 Tasarruflu ampul = 2 LED ampul) %50,                          
tasarruf sağlıyoruz.
Aylık 300 kWh elektrik tüketimi olan bir meskende tasarruflu ampuller kullanılıyorsa bunları LED ampulle değiştirirse 41,2x 0,50= 20,6 kWh (yıllık 247,2 kWh) tasarruf eder, akkor telli ampuller kullanıyorsa bunları LED ampulle değiştirirse 41,2x 0,875= 36,05 kWh (yıllık 432,6 kWh) tasarruf eder.  
Bu yazı habergzt.com.da yayımlanmış olup 7396 defa okunmuştur .


ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...