Translate

14 Eylül 2015 Pazartesi

4K VE 4G TEKNOLOJİLERİ KARIŞTIRILIYOR MU?

Şu anki ağ altyapısı, UHD (4K) televizyonları besleyecek veriyi iletmekte zorlanıyor. İşte burada devreye (4G) teknolojisi giriyor ve problemi çözüyor…





4K; Yüksek çözünürlük standardı, 4G; Ultra yüksek bant genişliği sağlayan mobil iletişim teknolojisi.
Aynı anda 4 rakamıyla gündeme gelmeleri insanların kafasında birden bire sorunca veya yüksek görüntü kalitesi-çözünürlüğü dendiğinde 4K mı? 4G miydi? Diye… Birçok insan ister istemez düşünmüyor değil. Hatta 4K ile 4G’yi karıştırmıyor da değiller. Uzmanlar hariç konu hakkında daha önce bilgi sahibi olanlar bile biraz düşündükten sonra, 4K’nın Yüksek Çözünürlük standardı, 4G’nin ultra yüksek bant genişliği sağlayan mobil iletişim teknolojisi olduğunu ayırt edebiliyorlar. Ancak konuya vakıf olmayanlar için bu kolay değil. Tereddüt etmeleri de gayet normal.
Aslında her iki teknoloji de birbirleriyle ilintili. Yüksek çözünürlüklü (4K) bir TV yayınını ya da filmi veya videoyu internet üzerinden ancak geniş bant ağına sahip (4G) teknolojisiyle kesintisiz inanılmaz hızda insanların hizmetine sunabiliyorsunuz.
Görünürde biri (4K) görüntü teknolojisi (TV-Video-Fotoğraf vs) diğeri iletişim teknolojisi (4G) internetle (Telefon-IPTV vs) ilgili olsa da artık İnternet üzerinden TV yayınları yaygınlaştı. TV’ler Smart TV özelliğini taşıyor. Birçok işleminizi TV’nizin interneti üzerinden yapabiliyorsunuz. Yüksek kalitede 4K görüntü ve sesi ya da data transferini hızlı ve sorunsuz bir şekilde iletmek artık 4G teknolojisiyle mümkün.


İsterseniz kısaca 4K nedir ve 4G nedir? Bunlara bakalım:
4K Nedir? Ultra yüksek çözünürlük (UHD), yüksek çözünürlüğün üzerindeki standarttır. 640x480 (480p) ile başlayıp 1280x720 (720p) ve 1920x1080 (1080p) ile yükselip 3840x2160 (4K) ile geldiğimiz çözünürlük dağının tepesi daha da ötesi 8K ile zirvesi.
“Ultra HD” buysa, 4K ne oluyor? Başka bir format mı? Şu an için, 4K ve Ultra HD terimleri, birbirinin yerine kullanılabiliyor. 4K, minimum Ultra HD pikseli olan 2160p çözünürlüğü ifade ediyor.
8K Nedir? 4320p çözünürlüğü ifade ediyor. Henüz kullanılmıyor. 
“p”nin açılımı, progressive scan. Türkçesi ise, “tek seferde tarama” olarak açıklanabilir. p harfi bir ekrandaki yatay piksel çizgi sayısını ifade eder. Yani 2160p bir ekran, 1080p’nin iki katı yatay çizgiye sahiptir. Dikey çizgiler de aynı şekilde ikiye katlanır ve toplamda 4 kat daha fazla piksel elde edilir.
Ultra HD standardı, sadece çok fazla piksel anlamına gelmiyor. Görüntü açısından da, daha fazla renk alanı sağlıyor. 
Şu anki ağ altyapısı, UHD televizyonları besleyecek veriyi iletmekte zorlanıyor. İşte burada devreye 4G teknolojisi giriyor ve problemi çözüyor.4,5 G ihalesi 26 Ağustosta yapıldı. Pek yakında, 2016 Nisanında bu teknoloji ile tanışacağız.
4G Nedir? 4G, daha yüksek mobil internet hızı, daha fazla data kapasitesi  ve düşük gecikme süresi sunan dördüncü nesil telekomünikasyon hizmetidir. 4.Nesil kablosuz teknolojisi ultra yüksek bant genişliği sağlayan mobil iletişim alanının bir aşamasıdır. Sabit veri iletim hızı olan 100Mbps’a ulaşmak, uçtan uca hizmet sunmak ve her yerde kesintisiz haberleşmeyi sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. 4G’nin nihai hedefi mobil ağlar arasındaki çoğulluk ve  bolluğu,  bir  video,  veri  ve  sesi desteklenen,  IP’ye  dayalı  uluslar  arası  merkezi  ağ  ile değiştirmektir.
4G, hizmet kalitesi (HK) ve kablosuz geniş bant erişimi, Çok ortamlı mesajlaşma hizmeti, video sohbet, taşınabilir TV, yüksek çözünürlüklü TV kapsamı, DVB, gibi gelecek olan uygulamaların hız gerekliliklerini oturtmak, ses ve veriler gibi minimal hizmet ve "herhangi bir zamanda-herhangi bir yerde" gerçekleşen diğer hizmetler için geliştirilmiştir.



Bu yazı  habergzt.com.'da yayımlanmış olup 6788 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...