Translate

3 Ağustos 2015 Pazartesi

PARASI OLANA 2. EMEKLİLİK İMKÂNI


Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği 1.Nisan 2015 tarihinde yayımlandı, 1 Ekim 2015 tarihinde yürürlükte…



Emekli aylıklarına sadece enflasyon kadar artış sağlandığından ve milli gelir artışından emekli  pay alamadığından emekli aylıkları sürekli kayba uğramaktadır. Bu nedenle, kişilerin yaşlılık dönemlerinde yoksulluğa düşmeleri, başka birisinin ekonomik desteğine ihtiyacı kalmadan hayatlarını sürdürebilmeleri, uzun yıllar çalışmaları karşılığında insan onuruna yakışır bir biçimde hayatlarına devam edebilmelerine mevcut emeklilik sistemi ve bu sisteme göre bağlanan aylıkla imkân bulunmadığından tamamlayıcı emeklilik sistemi geliştirilmiştir.
Kişilerin bireysel emeklilik sisteminden ve diğer kaynaklardan sağladığı birikimleri karşılığında ömür boyu veya belirli bir süre için düzenli irat ödemesi yapmayı öngören yıllık gelir sigortalarına ilişkin faaliyetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla  “Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği”  1 Nisan 2015 tarih29313 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmelik 1 Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe girecek dolayısıyla bu tarihten itibaren toplu parası olanlara 2. emekli maaşıyla da hiç sosyal güvenliği olmayanlara emekli aylığı alma imkânı getirilmiştir. Benim emekli aylığım var hanımımın yok onunda emekli aylığı olsun diye düşünebilir, onun adına toplu para yatırıp aylık almasını sağlayabilirsiniz. Ya da emekli aylığım az 2. bir aylıkta iyi olur diyenlere imkân getirilmiştir.
 “Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği” 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Yönetmeliğin hayati önem taşıyan, 13. Ve 14. Maddeleri;
“Elli altı yaş ve üzeri kişilere sunulabilecek ürünler
MADDE 13 – (1) Türk Lirası cinsinden tek prim karşılığında, ömür boyu irat ödeyen ürünler sunulur.
(2) İrat ödemeleri hemen başlayabilir veya en fazla beş yıl ertelenebilir.
(3) İrat tutarı başlangıçta; ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanır ve her takvim yılı başında en az TÜFE oranında arttırılır.
(4) İrat ödeme süresince ve/veya irat ödemelerinin belirli bir süre ertelendiği ürünlerde erteleme dönemi içerisinde sigortalının vefatı halinde lehtara vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulur ve sigorta ettirenin isteğine bağlı olarak söz konusu teminatları içeren sözleşmeler akdedilebilir.
Elli altı yaşın altındaki kişilere sunulabilecek ürünler
MADDE 14 – (1) Türk Lirası veya yabancı para birimi cinsinden tek ya da taksitli prim ödemeleri karşılığında; hemen veya belirli bir süre sonra başlayan, belirli tutarlarda veya TÜFE dahil bir varlık ya da varlık grubuna endeksli olarak ömür boyu veya belirli bir süre için irat ödeyen, isteğe bağlı olarak sigortalının vefatı halinde lehtara; vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulabilir.
(2) İrat tutarı başlangıçta; ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanır. Müteakip dönemlerdeki irat tutarı ise, ürün kapsamında taahhüt edilmişse dağıtılacak kâr payları ve diğer unsurlar dikkate alınarak hesaplanır.



Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup  6796 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...