Translate

1 Şubat 2016 Pazartesi

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Ekonomik Güven Endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir…




Genel ekonominin gidişatı hakkında öngörüde bulunmak, gerekli kararları almak ve yönetmek için Ekonomik Güven Endeksi karar vericiler için büyük önem taşıyor. İşte bu yüzden tüketici, imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat alanlarında güven endeksleri belirleniyor. 
Ekonomik Güven Endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir öncü göstergedir. Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. 
Ekonomik Güven Endeksinin bireysel bileşenleri birleştirilirken Avrupa Komisyonu Uyumlaştırılmış İşyeri ve Tüketici Anketleri Ortak Programı tarafından kullanılan sektörel ağırlık katsayıları kullanılmaktadır.  Ekonomik Güven Endeksinin oluşmasında, Tüketici %20,  İmalat sanayi %40, Hizmet %30, Perakende ticaret %5, İnşaat: %5 nispetinde etki ediyor. Bu ağırlıklar beş güven göstergesine doğrudan uygulanmamakta; her bir sektörün ağırlığı o sektöre ait güven endeksinin alt endekslerinin normalleştirilmiş denge değerlerine uygulanmaktadır. Normalleştirme, farklı ölçeklerdeki verilerin karşılaştırılabilir hale getirilmesidir.
-Tüketici sektörünün ağırlığı Tüketici Güven Endeksi’nin 4 alt endeksine ilişkin normalleştirilmiş denge değerlerine,
-İmalat sanayi sektörünün ağırlığı Reel Kesim Güven Endeksi’nin 8 alt endeksine ilişkin normalleştirilmiş denge değerlerine,
-Hizmet sektörünün ağırlığı Hizmet Sektörü Güven Endeksi’nin 3 alt endeksine ilişkin normalleştirilmiş denge değerlerine, 
-Perakende ticaret sektörünün ağırlığı Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi’nin 3 alt endeksine ilişkin normalleştirilmiş denge değerlerine, göre uygulanmaktadır. 

Türkiye genelinde, Tüketici, imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerini kapsamaktadır. 
Ekonomik Güven Endeksi; tüketici (4), mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (8), hizmet (3), perakende ticaret (3) ve inşaat (2)  sektörlerine ait toplam 20 alt bileşenin standardize edilmiş denge değerlerinin ağırlıklı ortalamasına göre hesaplanmaktadır. Tüketici güven alt kalem serilerinde mevsim etkileri bulunmadığından orijinal denge değerleri esas alınmaktadır.
Ekonomik Güven Endeksinin 100’den büyük olması ortalama üzeri güveni; 100’den küçük olması ise ortalama altı güveni göstermektedir. 
TÜİK-TCMB işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi, TCMB tarafından yürütülen İktisadi Yönelim Anketi ve TÜİK tarafından gerçekleştirilen; Hizmet Sektörü Aylık Eğilim Anketi, Perakende Ticaret Sektörü Aylık Eğilim Anketi ve İnşaat Sektörü Aylık Eğilim Anketi veri kaynaklarını oluşturmaktadır.
Ekonomik güven endeksi ilgili aya ait yayımlanmış güven endeksleri kullanılarak ayın bitiminden önce açıklanmaktadır.
(Not; 2016 Ocak ayı Türkiye Ekonomik Güven Endeksi: 83,8 çıkmıştır. Avrupa Birliği: 106,7)
Bu yazı habergzt.com.'da yayınlanmış olup 9589 defa okunmuştur .


ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...