Translate

24 Ağustos 2015 Pazartesi

AKILLI TELEFON ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

Akıllı Telefon alırken işletim sistemi ilk tercih sebebi oluyor…




Akıllı telefonlar günlük hayatımızı oldukça kolaylaştıran vazgeçilmezlerimizden bir parça. Yanımızda telefonumuz olmadan dışarı çıkmıyoruz. Çıksak da çok büyük eksiklik duyuyoruz. Hafızamız, rehberimiz, banka şubemiz, haberleşme aracımız, gazetemiz, yakınımız her şeyimiz. Artık ayrılmaz bir parçamız. O sebeple akıllı telefon alırken ihtiyacınıza uygun telefon seçmeniz maliyeti konusunda da yararınıza olacaktır.
Telefon teknolojisi o kadar hızlı ilerliyor ki, gelişen yeni modele yetişmekte, takip etmekte artık çok zor. Ancak bu işin içerisinde olanlar yakından takip ediyor. Sıradan insanlar ise değişime ihtiyaç duyduğunda haberdar olabiliyor. O da satıcıların anlattıkları kadar. Piyasada o kadar çok çeşitli telefon model ve markası var ki insanlar karar vermekte zorlanıyor. Akıllı bir telefona ihtiyacınız varsa ve almaya karar verdiyseniz sizlere yardımcı olmak amacıyla konuyu araştırdık.
İşletim Sistemi;  İşletim sistemi (Android, iOS, Windows) ilk tercih sebebi.  Tüketicilerde özellikle akıllı telefon kullanıcısı iseler ve yeni bir akıllı telefon alacaklarsa, alışkanlıkları sebebiyle öncelikli olarak mevcut kullandıkları işletim sisteminde devam etmek istiyorlar. Biraz cesaretli olup alışkanlıkları bir kenara bırakıp, araştırıp ihtiyacını hangisi karşılıyorsa ve kolay kullanım sunuyorsa, değiştirmekte de tereddüt etmemek gerekiyor.
Android işletim sistemi, İOS ve Windows Mobile’a göre daha çok kullanışlı ve serbest bir yazılım iken, İOS’un daha kararlı çalışması, Windows Mobile’ında uygulama yönünden zayıf olması seçim yaparken göz önünde bulunduracağımız kriterleri oluşturuyor. Yoğun donanım – yazılım etkileşimiyle üretilen telefon markaları için durum biraz farklı, işlemcisi ve ara bellek yani RAM birimi daha güçlü Android cihazlara yakın performans sergileyen telefonlar üretebiliyorlar.
Tüketiciler artık akıllı telefon tercih ederken işletim sistemlerini ön plana çıkartıyor. Android işletim sisteminin ise önde gittiğini görüyoruz.  Türkiye de de dünyada olduğu gibi çok yüksek bir oranla Android cihazlar tercih ediliyor. Uygulama zenginliği, cihaz uyumluluğunun son derece geniş olması, arkasında Google’ın olması, sürekli gelişmesi ve değişime açık olması Android’i bu alanda rakiplerinin önüne geçiriyor. Android 4 ve üstü sürüm olması veya yükseltilebilir olmasına dikkat etmeli, Android cihazlar arasında ise tercih yaparken ekran boyutu ve teknolojisi, işlemcisi, hafızası ve kullanım kolaylığına dikkat edilmesi gerekiyor.
İşlemci;  Dikkat edilmesi gereken diğer bir özellik ise işlemci. Telefonumuzun sahip olacağı minimum işlemci Qualcomm çift çekirdekli olmalıdır. Artık dört çekirdekli işlemciler var. Eğer çok güçlü bir işlemciye sahip olmak istiyorsanız, tercihiniz dört çekirdekli işlemciye sahip bir cihaz olmalıdır. Üst seviye cihazlarda 2 GB artık standart ara bellek değeri kabul edildi. Klasik bilgisayarlarda ekran kartı neyse akıllı telefon dünyasında da ekran işlemcisi odur.
Ekran ve boyutu;  Ülkemizde ekran boyutu ikinci önemli tercih sebebi. Türkiye’de en popüler ekran boyutu 5 inç olarak ortaya çıkıyor. Ekranın giderek biraz daha büyümesi, bir çok işlemi daha rahat gerçekleştirmek istemeden kaynaklanıyor. Yani akıllı telefonu neredeyse mini bilgisayar gibi kullanma ihtiyacından kaynaklanıyor. Eğer akıllı telefon alırken tablet ihtiyacınızı da ortadan kaldırmak istiyorsanız kesinlikle en az 5 inçlik ekran olmalıdır.
Telefonun ekranının yeterince canlı olmaması ve çok kolay çizilmesi, yüksek dayanımlı çizilmeyen ekran olması ve minimum süper amoled kalitesinde görüntü kabiliyetine sahip olmasıdır. Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden birisi de ekranın donanımsal yetenekleri ve çözünürlük kapasitesi.  Üst seviye akıllı telefonlarda ileriye yönelik, yeni çıkmış cihazlarda 1080p ekran çözünürlüğüne sahip olması iyi, 720p ekran çözünürlüğü de sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Yine gününüzün büyük kısmı ya da tamamı dış ortamda, güneş altında geçiyorsa mutlaka ekran parlaklığına dikkat etmelisiniz
Kamera; Dikkat etmemiz gereken bir diğer özellik ise kamera özellikleri, bu aşamada kameranızın lensi ve diyafram genişliği önem kazanıyor, çünkü lens yapısı ve diyafram açıklığı ne kadar iyi olursa görüntü kalitesi de o kadar yüksek olacaktır. Seçeceğiniz telefonun kamerası minimum 8 mega piksel olmalıdır. Fotoğraf çekmek kadar video kaydetme özelliği de önemli. Bu noktada kıstas daha net. En az saniyede 30 kare ile 720p çözünürlüklü video çekebilme özelliği bulunmalı.
Depolama; Alacağınız akıllı telefon orta sınıfsa 16 GB; üst seviyeyse 32 GB dâhili depolama alanına sahip olması iyi olur. Ya da hafıza kartı ile artırılabilir özelliğe sahip olması ilerde belleği artırmanız için size bir seçenek sunar. Artık akıllı telefonlarla anı fotoğraflıyorsunuz. Bu da size artı depolama alanı gerektiriyor.
Batarya; Tüm akıllı telefonlarda batarya sorunu var. Buda ekran boyutu ve adeta bilgisayar gibi işlem yapabilme kapasitesi nedeniyle şarj sorunu. Yinede 1,5 gün bataryası gidecek telefonları tercih edebilirsiniz.  Tüm üretici firmalar bataryanın daha uzun ömürlü olması için çaba sarf ettikleri bilinmektedir.
Akıllı Telefon kullanıcıları, wifi kullanmadıklarında kapatmalarını ya da ayarları buna göre yapmaları, ekran parlaklığını otomatik’e ve düşük renklere ayarlamaları, akıllı kılıflar gibi telefonu kullanmadığında standby’a alan aksesuarlar kullanmaları pil ömrünü uzatmakta ve şarjın daha fazla gitmesini sağlamaktadır. .  En önemlisi de açık uygulamaları ve GPS’i kontrol edip kapatarak gereksiz pil tüketiminin önüne geçmeleridir. 
4G yayını henüz başlamamış da olsa tüketiciler şimdiden 4G desteğine sahip telefon almak isteyeceklerdir. Cep telefonu alırken yakın dönemde 4G hizmeti sunulacağını, yeni teknolojiyle 10 kat artması beklenen internet bağlantı hızının 300 mpbs'ye ulaşacağı konusunu göz önünde bulundurarak buna uygun cihazı tercih etmesi yararlarına olacaktır.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 6988 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...