Translate

4 Ocak 2016 Pazartesi

SİGARAYI ZAM GELMİŞKEN, BIRAKMANIN TAM ZAMANI

Sigarayı bırakmazsan riski çok…




Sigarayı yıllarca içen ve karar verip anında bırakan biri olarak sizler için konuya değinme gereğini hissettim. Hazır sigaraya zam gelmişken, bırakmanın tam zamanı diye düşünüyorum. İnsan iradesiyle her şeye hükmedebilmektedir. Yeter ki “ben sigarayı bırakacağım hem bütçeme hem sağlığıma zararlı” deyip karar verme iradesini gösterin. Daha da ötesi çocuklarınıza, yakınlarınıza ve çevrenize zarar verdiğinizi fark etmeniz sizi bu illetten kurtulmanıza yardımcı olacaktır. İlk adım kafada bitirmekte. Sonrası inanın ki geliyor. Belki başlangıçta birkaç hafta sıkıntı çekiyorsunuz. Sonra sağlığınıza, dahası yediğiniz şeylerin tadını almaya başlıyorsunuz.
Sigaranın etken maddesi nikotinin metabolizmayı hızlandırdığı ve harcanan kalori miktarını artırdığı, dolayısıyla sigarayı bırakanlarda alınan enerjiyi harcayan bir etkenin devreden çıkmasıyla ilk altı ayda kilo aldıkları görülmektedir. Ancak uzmanlar bu durumdan korkmamaları gerektiğini yerine girecek yöntemler ile enerji harcanacağı kilonun önüne geçilebileceğini vurguluyorlar. 
Temelde harcanan enerji alınan enerjiden fazla olduğu durumlarda kiloda artışlar meydana gelmektedir. Alışkanlık sonrası bir boşluğa düşülmekte, sigarayı bırakmanın ardından tat ve koku alma hislerinin normale dönmesi nedeniyle iştahta artışlar meydana gelmektedir. Sürekli yemek isteği ile insan bu açığı kapatmaya çalışmakta ve istem dışı fazla yemek zorunda kalmaktadır. Dolayısıyla alınan enerji harcanmamakta ve kilo alınmaktadır. Uzmanlar, içilen her sigaranın kalbin dakikada 10-20 kez daha fazla vuruş yapmasına neden olduğu, sigara içenlerde kalp hastalıklarının yüksek olmasının bir nedeni de aslında bu olduğu, sigara bırakıldığında metabolizmanın hızının azaldığı ve olması gereken sağlıklı seviyeye düştüğü ,  normal seviyeye düşüşün birkaç hafta veya birkaç ay sürdüğü ve bu esnada daha az kalori harcanması nedeniyle kilo alındığını açıklıyorlar.
Diğer taraftan sigarayı bırakanlarda diş etlerinde çekilme görülüyor, bu sebeple uzman doktora başvurduğunuz takdirde diş sağlığınıza zarar vermeden önlemini alabilirsiniz. Diyetisyenlerin önerilerine göre;  Kilo sorununun önüne geçmek için eğer imkânınız varsa bir diyetisyen eşliğinde beslenme ve egzersiz yapın. Yoksa besinlerin daha az yağlı olanlarını tam yağlı olanlara tercih edin, yemek aralarında atıştırmak için kalorisi düşük besinleri tercih edin, şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın, düzenli egzersiz yaparak kalori harcamanızı artırın.
Sigarayı bırakmazsan riski çok, bırakırsan kilonun önüne geçmenin sağlıklı olmanın çaresi var. Sigarayı bırakmanın kişinin akciğer kanseri ve diğer kanserlere yakalanma riskini, kalp krizine ve inme geçirme riskini azaltacağını göstermektedir.
Yine sigarayı bıraktıktan sonra alternatif tıp ya da geleneksel tıpla uğraşanların önerilerilerine gelince;
Sigara içip bırakanların akciğerleri nasıl temizlenir ;
Akciğerleri temizlemek, enfeksiyondan hayati organlara detoks ve kanser riskini azaltmak akciğer kapasitesini artırmak ve solunum yollarında sağlığını iyileştirmek için en iyi yoldur. Eğer sigara içen olarak akciğerinizde risk taşıyan yara yoksa kullanılan yöntemde sizin için bir şans vardır. Bu nedenle, aşağıda bazı doğal yollar izleyerek akciğerleri geri güçlendirmek gerekir.
Aşama 1; Karbon monoksite maruz bırakmamalı ve pasif sigara içicisi olmamalıdır. Pasif sigara içiciliği tekrar istek uyandırabilir. Etrafınızda sigara içen insanlardan kaçının 
Aşama 2; Ananas yemek sizin için en iyi çözümlerden biri olabilir. Bromelain, ananasta bulunan bir bileşiktir, ciğerlerinin bir temizleyici olarak hareket edebilir. Bu size daha fazla oksijen vermek ve akciğerlerin esnekliğini artırmak için daha derin nefes almanıza izin veriyor. 
Aşama 3; Beslenme alışkanlıklarınızı kontrol edin ve gerektiğinde birkaç değişiklik yapın. Ciğerlerinize üzerinde olumlu bir etkiye sahip bazı besinler, baharat ve otlar vardır. Avokado, zencefil ve turp olarak yiyecekler, ciğerlerinin sağlığı için çok iyi gelecektir.
Aşama 4;Özenle fiziksel egzersiz yapın. Akciğerleri güçlendirmek için en iyi yollardan biri olabilir.  Egzersiz alışık değilseniz, hafif fiziksel egzersiz ile başlamak ve daha sonra zaman içinde yavaş yavaş artırmaya çalışmanızda yarar var. 
Aşama 5; Her gün nefes egzersizleri yapın. Akciğer fonksiyon geliştirmek yardımcı olabilecek bazı nefes egzersizleri vardır.
İşte sigara bırakanların akciğerleri temizlemede beş kolay yol, uygularsanız yararlı olabilir ve sağlığınızı kurtarabilirsiniz. 
 Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 6590 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...