Translate

28 Mart 2016 Pazartesi

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Aracın durumunu, özelliklerini ve eklentileri dahil hepsini araç sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz… 












İkinci el araba almak nereden bakarsanız bakın zordur. Her şeyden önce araç ne kadar temiz olursa olsun alıcıda tereddütler oluşur. Hele birde yakınlarınıza araç alacağınızı duyurduysanız, her kafadan bir ses çıkar. Biri modelini, biri yakıtını, biri markasını derken kafa karışır, işler iyice zorlaşır. Beklentiniz nedir, performans mı yoksa donanım mı? Öncelikle almayı düşündüğünüz otomobili belirlemeniz gerekiyor. O sebeple kafanıza yer eden marka ve model için araştırma yapmanızda fayda var. Tabi ki kendiniz en doğru aracı seçerken dikkate almanız gereken birçok nokta olsa da fiziksel bir muayeneden geçirmeniz, bir uzman incelemesine tabi tutmanız ve belgelendirmeniz de fayda var. Ancak yine de ikinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken şeyler var, işte onlar;
 Ön araştırma ve tespit;
-Öncelikle almak istediğiniz otomobilin marka, model ve yılından fiyatlarının ne seviyede olduğunu internetten araştırın. Genelde internette aracına göre 1-2 milyon TL fiyat fazlalığı oluyor. Ancak bulunduğunuz yerdeki oto pazarlarını da gerçek fiyatları öğrenmek için gezmeyi ihmal etmeyin.
- Otomobilin sicilini- tramer kayıtlarını araştırmayı ihmal etmeyin. Artık bu işlemler plakadan çok kolay SMS’le (5664) yapılabiliyor. Araç sorgulama işlemini e-devlet üzerinden ya da Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden de yapabilirsiniz. Ayrıca satın alacağınız aracın plakasının üzerinde bir trafik cezası olup olmadığını da plaka sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz.
-Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise aracın sigorta bilgileridir. Satın alacağınız aracın sigorta bilgilerini tramer sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz. 
-Aracın durumunu, özelliklerini ve eklentileri dahil hepsini araç sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz. 
 Tüm bu tespitlerinizden sonra aracı görüp incelemeye alabilirsiniz.
-Aracı incelemeye yalnız gitmeyin, arkadaşınız veya yakınınız belki sizin görmediğiniz şeyleri görüp sizi uyarabilir.
 -Satıcıya başta araçta herhangi bir hasar olup olmadığını ve aracın hakkında diğer bilgileri çekinmeden sorun. Çünkü tramer kayıtlarında hasar görünmeyebilir, ancak araç yine de hasarlı olabilir.
-Çoğu arabayı size göstermeden önce temizletmiş ve cilalamış olduğundan, aydınlık bir ortamda sakin ve dikkatlice dış boya aksamını inceleyin. Araçta boya olup olmadığını sorun.
-Aracın genel hatlarına bakın onarım görmüş araç, orijinalinden farklı olur, bunu gözünüzle de tespit edebilirsiniz.
-Araçta sigara içilip içilmediğini sorgulayın. Koltuklarda sigara yanığı ve tavanda sararma var mı kontrol edin.
 -Müzik çalar ve aracın cam açıp kapamalarını, kilitlerini bizzat çalıştırarak, ya da açıp kapayarak deneyin.
-Aracın servis ve bakım kayıtlarını, faturaları varsa talep edin yoksa servisinden araştırın.
-Stepne (Yedek Lastik) kontrolünü, bijon anahtarı ve kriko kontrolünü yapın. Tüm lastiklerin aynı olup olmadığına ve diş kalınlığına bakın. Kışlık lastiklerinin olup olmadığını araçla birlikte verip verilmeyeceğini sorun.
-Aracın klimasını hem soğuk, hem de sıcak konumunda muhakkak deneyin.
-Emniyet kemerleri takın, çıkarın ve deneyin.
-Ön koltuk ayarlarını ileri geri öne arkaya deneyin.
-Kaputu açın ve içeri bakın. Kablo sistemlerine ve yağ kalıntılarına göz atın. Temiz mi değil mi kontrol edin.
- Yağ seviyesini ve yağın durumunu kontrol edin. Aracın motorunun altına dikkatlice bakın, yağ sızıntısı varsa, araç bakımı iyi yapılmamış demektir. Bunu dikkate alın.
-Ruhsattaki motor ve şasi numaralarının aynı olup olmadığını kontrol edin veya ettirin.
-Gaz pedalı aşınmışsa uzun yolculuk, fren pedalı aşınmışsa şehir içi yolculuk daha fazla yapılmış demektir.
-Aracı mutlaka test sürüşünden geçirin. Sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını kontrol edin.
-Motorun çalışmasına bakın, gürültülü bir çalışma varsa bunu dikkate alın, bir uzmana gösterin.
-Aracın firen sistemlerini test sürüşünde kontrol edin. El fireni ni 1. Viteste kalkış yapmaya çalışarak kontrol edin.
-Aracın boşta çalışmasını kontrol edin.
 Devir işlemleri ve aracı teslim alma;
Eğer bu konulara dikkat ederseniz, ikinci el araç alırken daha sağlıklı bir otomobile sahip olmuş olursunuz. Her şey olumlu olup aracı beğendiyseniz pazarlık aşamasına geçebilirsiniz. Bu noktada dikkat edilecek konu aracın zafiyetlerini göz önünde bulundurarak fiyatı şekillendirmenizdir. Eğer araç çok temizse rayiç bedelinden 1-2 milyon fazla vermeniz durumunda aldanmış olmazsınız. Pazarlıkta anlaşmaya vardıktan sonra ödeme yapılmadan önce beraber bir notere giderek satış işlemi yapmanız ve aracı resmen üzerinize almanız, daha sonra hemen bir bankaya giderek ödemeyi yapmanız (alıcı açısından) en sağlıklı ve doğru yol olacaktır. Noterde dikkat etmeniz gereken aracın aynı plakayla mı yoksa plaka değişikliği isteyip istememenizdir. Eğer banka kredisi kullanacaksanız bu kredinin hemen çıkıp çıkmamasın da bu konu önemli. Önceden kredi alacağınız bankaya sormanızda fayda var. Satıcıda kendi açısından dikkat etmelidir. Bu gibi yüklü paraların başka yerlerde el değiştirmesi hem güvenlik hem de sağlıklı bir transfer olması açısından sıkıntılı bir durumdur. Ödemeyi yaptıktan sonra aracın anahtarı, mutlaka yedek anahtarıyla beraber teslim alınarak satış işlemini tamamlanmış olursunuz. Aracınızın Ruhsat yenileme ve Trafik Tescil işlemlerini de süresi içerisinde yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca aracınızı kasko yaptırırsanız, ya da eski kaskonuzu yeni aldığınız araca aktarabilirseniz rahat ve güvence altında aracınız sürüşe hazır olur.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup  6843 defa okunmuştur .


ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...