Pazar alışverişi deyip geçmemek gerekiyor. Eğer dikkatli alışveriş yapmazsak, paramızın bir miktarı boşa gidebilir. O sebeple biraz dikkat bütçemize katkı sağlar ve daha iyi mal almış oluruz.
Ülkemizde halkın %85-90’ı semt pazarlarından veya sosyete pazarlarından alışveriş yapıyor. Marketlerden ve mağazalardan temel ihtiyaç mallarını tedarik ediyorlar. Eee kolay değil nüfusun çoğunluğu düşük gelir seviyesinde olunca buda kaçınılmaz oluyor. İnsanlar bütçesine göre hareket ediyorlar. Yine de marketin bir avantajı elinizle tek tek seçebiliyorsunuz. Pazarda veya manavda bu imkân her zaman yok.
Pazarda satılan mal o gün sabah erken saatlerde sebze meyve haline gelen ve pazarcı tarafından alınıp satışa sunulan üründür. Pazardan alışveriş yapmak ayıp değil. Bence market ve manavlara göre pazardan daha taze meyve ve sebzeyi uygun fiyata alabiliyorsunuz. Ancak marketlerde de bazen pazardan ucuz olabiliyor. Markette ucuz olduğu bahsedilen ürün muhtemelen uzun süredir depoda beklemiş miadı dolacak olacağı için satışa sunulmuş olabilir. Özelikle semt pazarına yakın marketler o gün sebze ve meyve fiyatlarını indiriyorlar. İlla marketten alışveriş yaparım diyenler o günü seçerlerse menfaatlerine olur.
Sosyete Pazarları da mağazalara göre daha ucuz. Hem de kaliteli ürünler bulabiliyorsunuz.
Pazara çıkmadan önce evin ihtiyaçlarını belirlemeniz gerekiyor. Pazara eşiniz veya çocuğunuzla çıkıyorsanız, beraber bu işi daha kolay yapabilirsiniz. Önce buzdolabınızı, soğutucunuzu veya kilerinizin kapısını şöyle açıp bir bakın. Neler var neye ihtiyacınız var. Tespitiniz fazladan alışveriş yapmanızı kısıtlayacaktır.
Genelde meyve sebze için pazar alışverişleri haftalık yapılıyor. Hoş artık her evin arabası hemen hemen var, yakın semt pazarlarından da alışveriş yapılabiliyor artık. Yine de kendi semt pazarınız satıcıları tanımanız, tutum ve davranışlarına göre alış veriş yaptığınız pazarcıları belirlemenizde yarar var. Kendi semt pazarınızdan alışveriş yapıyorsanız bir pazar arabanız olsun.
Pazarda alışverişe başlamadan önce şöyle pazarı baştan sona gezin. Alacağınız malların özellikle fiyat ve kalitesine bakın. İkinci turda tespit ettiğiniz en kaliteli ve uygun fiyatlı olan satıcıdan alın.
Sebze ve meyve alışverişlerinde pazarlık olmuyor. Ancak diğer alışverişlerinizde mutlaka pazarlık yapın. Pazarlık yaparken utanmayın. Çünkü size yüksek fiyat çekerken satıcı utanmıyor. Hiç bir şey bilmiyorsan yarı fiyatını ver derler. Olmaz derse siz en son olacağını söyleyin deyiverin. Muhakkak ilk söylediğinden önemli bir miktar kırım yapacaktır.
Satın alacağınız miktardan fazlasını almayın. Fiyatı düşükte olsa çünkü araya gidecektir. İsraf olmasını başta önleyebilirsiniz. Her şeyi ihtiyacınız kadar alın. Malumunuz sebze ve meyve buzdolabı olsa bile uzun süreli saklanamıyor.
Sebze ve meyve pazarında mümkünse seçmenize izin veren satıcılardan alışveriş yapın. Böylelikle diğerleri de bir müddet sonra satış yapamayınca seçmenize izin vermeye başlayacaktır. Pazardan alışveriş yapanlar seçtiren satıcıdan almaya yönelin ve yakınlarınızı uyarın.
Aldığınız ürünün tartılırken dikkat edin. Tartıda hile yapan pazarcıyı tespit ettiğinizde yetkililere haber verin. Bu mümkün olmuyorsa yakınlarınızı o satıcıdan alışveriş yapmaması konusunda uyarın. Dahası yüzüne söyleyin ve bir daha o satıcıdan alışveriş yapmayın.
Genelde pazarcılar tezgâhın önüne iyi malları dizer tezgâhın arkası ise aynı değildir. Bu sebeple şöyle eğilip bir bakın önde dizili ile aynı ise alın. Satıcıyı uyarın dizili yerden vermesini isteyin.
Görünüşü çok güzel meyve veya sebze olabiliyor. Örneğin kayısı alıyorsunuz tadı yok, tuzu yok. Pişman oluyorsunuz. Bu sebeple satıcıya sorun. Gerekirse tadın. Mesela karpuzu, kavunu keser bir dilim tatmanız için verirler.
Pazarda olsa hormonlu ürünler belli oluyor. Mümkün olduğunca organik ürün almaya dikkat edin. Mevsiminde satılan ürünleri tercih edin. Yeni çıkan ürünler pahalı olur, bir hafta sonra alabilirsiniz.