Translate

28 Mart 2016 Pazartesi

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Aracın durumunu, özelliklerini ve eklentileri dahil hepsini araç sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz… 












İkinci el araba almak nereden bakarsanız bakın zordur. Her şeyden önce araç ne kadar temiz olursa olsun alıcıda tereddütler oluşur. Hele birde yakınlarınıza araç alacağınızı duyurduysanız, her kafadan bir ses çıkar. Biri modelini, biri yakıtını, biri markasını derken kafa karışır, işler iyice zorlaşır. Beklentiniz nedir, performans mı yoksa donanım mı? Öncelikle almayı düşündüğünüz otomobili belirlemeniz gerekiyor. O sebeple kafanıza yer eden marka ve model için araştırma yapmanızda fayda var. Tabi ki kendiniz en doğru aracı seçerken dikkate almanız gereken birçok nokta olsa da fiziksel bir muayeneden geçirmeniz, bir uzman incelemesine tabi tutmanız ve belgelendirmeniz de fayda var. Ancak yine de ikinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken şeyler var, işte onlar;
 Ön araştırma ve tespit;
-Öncelikle almak istediğiniz otomobilin marka, model ve yılından fiyatlarının ne seviyede olduğunu internetten araştırın. Genelde internette aracına göre 1-2 milyon TL fiyat fazlalığı oluyor. Ancak bulunduğunuz yerdeki oto pazarlarını da gerçek fiyatları öğrenmek için gezmeyi ihmal etmeyin.
- Otomobilin sicilini- tramer kayıtlarını araştırmayı ihmal etmeyin. Artık bu işlemler plakadan çok kolay SMS’le (5664) yapılabiliyor. Araç sorgulama işlemini e-devlet üzerinden ya da Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden de yapabilirsiniz. Ayrıca satın alacağınız aracın plakasının üzerinde bir trafik cezası olup olmadığını da plaka sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz.
-Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise aracın sigorta bilgileridir. Satın alacağınız aracın sigorta bilgilerini tramer sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz. 
-Aracın durumunu, özelliklerini ve eklentileri dahil hepsini araç sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz. 
 Tüm bu tespitlerinizden sonra aracı görüp incelemeye alabilirsiniz.
-Aracı incelemeye yalnız gitmeyin, arkadaşınız veya yakınınız belki sizin görmediğiniz şeyleri görüp sizi uyarabilir.
 -Satıcıya başta araçta herhangi bir hasar olup olmadığını ve aracın hakkında diğer bilgileri çekinmeden sorun. Çünkü tramer kayıtlarında hasar görünmeyebilir, ancak araç yine de hasarlı olabilir.
-Çoğu arabayı size göstermeden önce temizletmiş ve cilalamış olduğundan, aydınlık bir ortamda sakin ve dikkatlice dış boya aksamını inceleyin. Araçta boya olup olmadığını sorun.
-Aracın genel hatlarına bakın onarım görmüş araç, orijinalinden farklı olur, bunu gözünüzle de tespit edebilirsiniz.
-Araçta sigara içilip içilmediğini sorgulayın. Koltuklarda sigara yanığı ve tavanda sararma var mı kontrol edin.
 -Müzik çalar ve aracın cam açıp kapamalarını, kilitlerini bizzat çalıştırarak, ya da açıp kapayarak deneyin.
-Aracın servis ve bakım kayıtlarını, faturaları varsa talep edin yoksa servisinden araştırın.
-Stepne (Yedek Lastik) kontrolünü, bijon anahtarı ve kriko kontrolünü yapın. Tüm lastiklerin aynı olup olmadığına ve diş kalınlığına bakın. Kışlık lastiklerinin olup olmadığını araçla birlikte verip verilmeyeceğini sorun.
-Aracın klimasını hem soğuk, hem de sıcak konumunda muhakkak deneyin.
-Emniyet kemerleri takın, çıkarın ve deneyin.
-Ön koltuk ayarlarını ileri geri öne arkaya deneyin.
-Kaputu açın ve içeri bakın. Kablo sistemlerine ve yağ kalıntılarına göz atın. Temiz mi değil mi kontrol edin.
- Yağ seviyesini ve yağın durumunu kontrol edin. Aracın motorunun altına dikkatlice bakın, yağ sızıntısı varsa, araç bakımı iyi yapılmamış demektir. Bunu dikkate alın.
-Ruhsattaki motor ve şasi numaralarının aynı olup olmadığını kontrol edin veya ettirin.
-Gaz pedalı aşınmışsa uzun yolculuk, fren pedalı aşınmışsa şehir içi yolculuk daha fazla yapılmış demektir.
-Aracı mutlaka test sürüşünden geçirin. Sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını kontrol edin.
-Motorun çalışmasına bakın, gürültülü bir çalışma varsa bunu dikkate alın, bir uzmana gösterin.
-Aracın firen sistemlerini test sürüşünde kontrol edin. El fireni ni 1. Viteste kalkış yapmaya çalışarak kontrol edin.
-Aracın boşta çalışmasını kontrol edin.
 Devir işlemleri ve aracı teslim alma;
Eğer bu konulara dikkat ederseniz, ikinci el araç alırken daha sağlıklı bir otomobile sahip olmuş olursunuz. Her şey olumlu olup aracı beğendiyseniz pazarlık aşamasına geçebilirsiniz. Bu noktada dikkat edilecek konu aracın zafiyetlerini göz önünde bulundurarak fiyatı şekillendirmenizdir. Eğer araç çok temizse rayiç bedelinden 1-2 milyon fazla vermeniz durumunda aldanmış olmazsınız. Pazarlıkta anlaşmaya vardıktan sonra ödeme yapılmadan önce beraber bir notere giderek satış işlemi yapmanız ve aracı resmen üzerinize almanız, daha sonra hemen bir bankaya giderek ödemeyi yapmanız (alıcı açısından) en sağlıklı ve doğru yol olacaktır. Noterde dikkat etmeniz gereken aracın aynı plakayla mı yoksa plaka değişikliği isteyip istememenizdir. Eğer banka kredisi kullanacaksanız bu kredinin hemen çıkıp çıkmamasın da bu konu önemli. Önceden kredi alacağınız bankaya sormanızda fayda var. Satıcıda kendi açısından dikkat etmelidir. Bu gibi yüklü paraların başka yerlerde el değiştirmesi hem güvenlik hem de sağlıklı bir transfer olması açısından sıkıntılı bir durumdur. Ödemeyi yaptıktan sonra aracın anahtarı, mutlaka yedek anahtarıyla beraber teslim alınarak satış işlemini tamamlanmış olursunuz. Aracınızın Ruhsat yenileme ve Trafik Tescil işlemlerini de süresi içerisinde yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca aracınızı kasko yaptırırsanız, ya da eski kaskonuzu yeni aldığınız araca aktarabilirseniz rahat ve güvence altında aracınız sürüşe hazır olur.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup  6843 defa okunmuştur .


21 Mart 2016 Pazartesi

GELİŞMİŞ KATEGORİSİNE GİRMEK İÇİN İNOVASYON ŞART…

İnovasyon, ekonomik büyümenin, istihdamın ve yaşam kalitesinin anahtarıdır.










Latince innovatus'tan türetilen, İngilizcede innovation sözcüğü karşılığında kullanılan inovasyon Türkçede yenilik anlamında kullanılmaktadır.
OECD ve Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından Türkçeye çevrilen Oslo Kılavuzunda,  "Yenilik (inovasyon), yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet) veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır”. Şeklinde açıklamaktadır.
İnovasyon, toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmasıdır. İnovasyon, bilim ve teknolojinin ekonomik ve toplumsal yarar sağlayacak şekilde yenilenmesi sürecidir. İnovasyon, ekonomik ve toplumsal fayda sağlayacak yeni fikirler, yöntemler, ürünler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İnovasyon süreci, bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi olarak tanımlanır. İnovasyon, yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirmek ve bunu ticari gelir elde edecek hale getirmek için yürütülen tüm süreçleri kapsar. Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında ayakta kalabilmek için kurum, kuruluş ve şirketlerimizin ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekmektedir. Bu değiştirme ve yenileme işlemi "inovasyon" olarak adlandırılır. Araştırma-geliştirme (Ar-Ge), inovasyon için gereken en önemli faaliyetlerden biridir.
İnovasyon, ekonomik büyümenin, istihdamın ve yaşam kalitesinin anahtarıdır. İnovasyon yapan firmalar, diğer firmalara göre rekabet avantajı kazanırlar. Bir ülkede ne kadar çok inovasyon yapan işletme varsa, o ülkenin insanlarının yaşam kalitesi ve refahı o kadar artar. İnsanlar çok daha iyi şartlarda yaşar; çok daha iyi hizmetlerden yararlanır ve çok daha yüksek gelirler elde ederler. Aynı zamanda ülkenin de rekabet gücü artar. Bunun anlamı ise, o ülkenin diğer ülkelere göre daha güçlü bir konuma yükselmesidir.
İnovasyon çeşitlerine gelince,
Ürün İnovasyonu: Yeni veya özellikleri ya da kullanım amaçları açısından önemli ölçüde geliştirilmiş / iyileştirilmiş bir mal veya hizmetin pazara sunulmasıdır.
Hizmet İnovasyonu: Bir işletme tarafından pazara sunulan, alıcılara sağlanan faydalar hizmet olarak adlandırılır.
Süreç İnovasyonu: Yeni veya önemli ölçüde geliştirilmiş / iyileştirilmiş üretim ya da dağıtım yönteminin uygulanmasıdır.
Pazarlama İnovasyonu: Ürün tasarımında veya paketinde, ürün yerleştirmede, ürün promosyonunda ya da fiyatlandırmasında önemli değişiklikler içeren yeni bir pazarlama yönteminin uygulanmasıdır.
Organizasyonel İnovasyon: Firmanın iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerinde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır.
İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı, daha kaliteli ve daha çekici hale getirmenin; yaptıkları işleri daha iyi, daha etkin ve daha verimli yapmanın yollarını ararlar. Müşterilerin değişen ihtiyaçları, yeni müşteri istekleri, teknolojideki gelişmeler gibi pek çok fırsat onların inovasyon fikirleri geliştirmelerini sağlar.
İnovasyon, sürekliliği olan ve her aşamasında geri beslemelerin olduğu bir süreçtir. İnovasyon döngüsü olarak adlandırılan bu süreç, aşağıdaki adımlardan oluştur:
İnovasyon, farklı bir kültür ve anlayış gerektirir. Bu farklı kültür ve anlayış, geniş bir vizyona sahip, değişime ve gelişmeye açık bireylerle oluşturabilir.
İnovasyon İçin;
-  Farklı görmek,
-  Risk almak,
-  Farklı yapmak-üretmek,
-  Müşteri odaklı olmak,
-  Sorgulamak,
-  Hoş görülü olmak,
-  İletişim,
-  İşbirliği,
-  Ağlar ve ilişkiler,
-  Öğrenme ve bilgi yönetimi, gerekir.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 7341 defa okunmuştur .


15 Mart 2016 Salı

HALKIN KULLANDIĞI ŞEKLİYLE TAKVİM…

Halk takvimi, uzun yılların deneyimi sonucu oluşmuş, tarım ve hayvancılığa dayalı olarak gelişmiştir...


Halk takvimi, uzun yılların deneyimi sonucu oluşmuş, tarım ve hayvancılığa dayalı olarak gelişmiştir. 
Hepimiz aile büyüklerimizden muhakkak duymuşuzdur halkın kullandığı takvime dair deyimleri veya tabirleri.(Zemheri, Mart’ın dokuzu, Dokuzunun dokuzu, Cemre toprağa düştü, Cemre suya düştü, Cemre havaya düştü, vb)  Ancak bunların ne demek olduğunu ya da hangi tarihleri kapsadığını çoğumuz bilmiyoruz. İşte o kullanılan takvim, deyimler, tabirler ve karşılığı tarihler.
Halk takvimi (yerel takvim) kullanıldığı bölgede genel olarak kabul görür; hatta bazen resmi takvimden daha yaygın olduğu görülür. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesim için halk takvimi yaşamsal önem taşır. Ülkemizdeki Halk Takvimi, Rumi Takvim esaslıdır. Eski takvim, “Eski Hesap”, “Baba Hesabı”, “Kocakarı Takvimi” gibi adlarla anılır.
Geleneksel tür tarım ve hayvancılığa ilişkin her türlü etkinlik, bu takvime göre düzenlenir. Bu takvim aylarının günümüz takvimine karşılık gelen tarihleri;















Not; Rumi Takvim, Miladi Takvimden 13 gün sonra gelir. Miladi ayın 14’ü olunca Rumi ayın 1’i olur.

Günümüzdeki şehirleşme ve artan teknoloji halk takvimlerini ikinci plana atmıştır ve toplumsal anlamda kullanım oranı gitgide düşmüştür.
Bu Takvime göre iki mevsim vardır.
1.Mevsim Kasım Günleri (Kış Günleri) 8 Kasımda başlar 5 Mayısta biter, Tamamı 180 gün olarak kabul edilen kış devresinin ilk 135 günü yani Kasım - Zemheri - Hamsin aylarına “sayılı” ya da “hesaplı” adları verilmektedir.
2.Mevsim Hızır Günleri-Hıdrelleze(Yaz Günleri) 6 Mayısta başlar  7 Kasımda biter.
Kış günleri
Erbain (40 gün) 22 Aralık-31 Ocak (kış dönemi- zemheri)Hamsin (50 gün) 1 Şubat-21 Mart “Hamsin, ocakta tenceren donsun” “Mart kapıdan baktırır, kazma, kürek yaktırır”
12 gün arası denilen zemherin son altı günü ile hamsinin ilk altı günü kış mevsiminin en şiddetli soğuklarının yaşanmış olduğu sayılı günlerdir. “Bu zaman öyle bir zamandır ki, aşırı soğuklardan komşu komşuya gidemez”
Kışı tamamlayan 45 günlük bir devre daha vardır ki, bu da 21 Mart’ta başlayıp, 6 Mayıs’a kadar geçen süredir.  Bu süreye “dokuzun dokuzu”, “april beşi”, “leylek kışı”, “oğlak kışı” gibi isimler verilir.


Cemreler
1.Cemre Rumi Gücük Ayının 7’si, Miladi 20 Şubat’ta havaya düşer,
2.Cemre Rumi Gücük Ayının 14’ü, Miladi 27 Şubat’ta suya düşer,
3.Cemre Rumi Gücük Ayının 21’i, Miladi 6 Mart’ta toprağa düşer.
Soğuklar
Kocakarı soğukları-Rumi Mart’ın 4’ü, Miladi Mart’ın 17 veya 18’i (soğuk)   
“Beldir aciz, yer gök taciz” 
Gün dönümü fırtınası-Rumi Mart’ın 8’i, Miladi Mart’ın 21 veya 22’si (soğuk)
“Mart Dokuzu “ olarak bilinen bu günde, bahar başlar.
Abrulun beşi soğukları-Rumi 5 Abrul, Miladi Nisan’ın 18’i (soğuk)
"kork abrulun beşinden, camızı ayırır eşinden" deyimi bu soğuk gün için söylenmiştir.   
Sitte-i Sevr soğukları-Rumi 7-12 Abrul, Miladi Nisan’ın 20- 25’i (soğuk)
"sitte-i sevir, her saati bir devir" de denir.
 Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 7384 defa okunmuştur .


7 Mart 2016 Pazartesi

GÜVENLİ BİR SÜRÜŞ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER!

Araç kullanırken öncelikle sürücü olarak sizin belli kurallara uymanız gerekiyor…



Öncelikle şu konuda anlaşmamız gerekiyor. Trafik polisleri sürücülere ceza yazmak için yollarda görev yapmıyor, hız kontrolü, emniyet kemeri kontrolü ya da diğer kontroller hepsi sürücülerin ve yolcuların güvenli seyahat etmesi için. Siz kurallara uyduğunuz sürece hiçbir polis size ceza yazmaz, yazmamalı da. Hepimiz bu konuda hemfikir olmalıyız. Tabi hatayı yapıyoruz, kendimizin ve başkalarının hayatını hiçe sayıyoruz sonrada Trafik Polisi yakalayıp cezayı basınca zorumuza gidiyor. Yapma hatayı, yeme cezayı kardeşim.
Sürücüler hoşgörülü olursa, karşısındakine de biraz sabırla olgun bir şekilde davranırsa, hiç şüphesiz karşısındaki de sakinleşir, davranışını buna göre ayarlamaya çalışır. Trafikte bazıları çok agresif davranışlar sergileyebiliyor, böyle davrananların üzerine gitmemek, evet sen haklısın deyip geçiştirmek çok kaza bela savuşturur. Boş verin, yol verin geçsin gitsin, belki çok büyük sorunları vardır, aracını olumsuz kullanmasına farkında olmadan yansıyordur. Sinirlerinize hâkim olun.
Bir düşünün sürücü hatası olmayan bir yerde kaza yapma olasılığı nedir? Herkes kurallara uyarsa kazalarda en aza iner ve ancak teknik nedenlerle istisnai olur. Araç kullanırken öncelikle sürücü olarak sizin belli kurallara uymanız gerekiyor, gelin onlara bir göz atalım;
* Alkollü iken araç kullanmayın, kullanmaya çalışanlara engel olun. Alkollü araç kullanmak istemede ısrar edenlerin araçlarına binmeyin. Gerekirse ihbar edin.(155)
* Mümkünse gece yola çıkmayın. Yoldayken uykunuz geldiğini hissettiğiniz anda ya da yorulduğunuz zaman uygun park yerine aracınızı çekip dinlenin. Uykunuz geçtikten sonra yola devam edin. Uyku getiren hap-ilaç kullanıyorsanız araç kullanmayın.
* Aracınızın bakımını zamanın da ve gereği kadar yapın veya yaptırın. Yola çıkmadan önce aracın kontrollerini yapın. Aracınız da bulunması gereken alet ve edevatları mutlaka bulundurun. İlkyardım çantalarını göstermelik değil gerçek ilkyardım çantası bulundurun. Yangın söndürücülerini gerektiği kadar ve sürücünün en kolay ulaşabileceği yerde bulundurun.
* Lastikleriniz eski ise yola çıkmayın. (kışın diş kalınlığı en az 3 mm), lastiklerinizin havalarını kontrol edin. Yol ve hava şartları ne olursa olsun havalarını indirmeyin.
* Araca biner binmez ilk işiniz emniyet kemerinizi takmak olsun. Bunu alışkanlık haline getirin. Araçtaki diğer kişilere emniyet kemerini taktırın. Kazalarda camdan dışarı fırlayanları, emniyet kemeri takmadıkları için ölümle sonuçlanmaları unutmayın. Çocukları arka koltuğa oturtturun ve emniyet kemerini bağlayın.
* Sürücü koltuğunu kendinize göre ayarlayın. Direksiyona uzaklık, debriyaj, firen, gaz pedalını rahat kullanmak üzere rahat bir sürüş için koltuğunuzu ileri geri yukarı aşağı, öne arkaya ayarlarını tam yapın.
* Koltuk başlığı çarpmalarda hayat kurtarır araca bindiğiniz zaman ayarlarını kontrol edin.
* Arka cam önüne sert cisimler koymayın bagajdaki sert cisimleri gerekirse sabitleyin.
* Farlarınız, stoplar, park lambalarınızın çalışır olmalı. Karşıdan gelen araçları düşünerek kısa farınızı yakın. Uzun farla gelen aracı gerekirse selektör yaparak (uzun farı yakıp söndürerek) uyarın.
* Aynalarınız ayarlı ve camlarınız temiz olmalı. Cam suyunuz eksikse tamamlayın. Sileceklerinizi görüşün kapanmasını beklemeden çalıştırın lastiklerini gerekirse değiştirin.
* Görüşü engelleyecek hiçbir cismi cama yapıştırmayın. Aynalara CD veya diğer cisimleri asmayın, arka cam önüne karpuz dilimi, kafası sallanan köpekler koymayın.
* Sinyallerinizi şerit değiştirirken, araç sollarken, dönerken mutlaka kullanın. Diğer araçların sinyali takılmış veya sürücüsü dalgınlıkla sinyalini unutmuş olabilir onlara asla güvenmeyin. Şerit değiştirirken sinyal verseniz bile aynalar ile arkadan gelen araçları kontrol edin.
* Yağmur serpiştirmeye başladığında yol kaygan olur, süratinizi düşürün.
* Mıcırlı yolda süratinizi azaltın, araçlara fazla yaklaşmayın. Araç geçerken öncelikli olarak önde olan diğer kişi, yoksa kendiniz elinizi ön cama koyun, geçmeye çalıştığınız aracın fırlattığı taşların aracınızın ön camına isabet etmesi halinde buz gibi dağılmasını önler.
* Direksiyonu 9.15 pozisyonun da tutun. Sol el direksiyon hâkimiyetinde önemlidir. Sağ elinizi vites değiştirme işlemlerinde sık sık direksiyondan bırakmanız gerekecektir. Geri geri giderken de sol elinizle direksiyon hâkimiyeti sağlamanız gerekecektir.
* Kısa mesafede durmak için acil durumlarda debriyaj ve firene birlikte basın. Firene basarken ön ve arka trafiği kontrol etmenizde yarar var. Ani firenler genelde arkadan gelen araçlar için tehlike yaratır.
* Trafik ışıklarında belirlenen çizgileri ihlal etmeyin. Trafik lambalarını kolay görebileceğiniz şekilde durun. Böylelikle yanan ışıkları takip edip seri davranma imkânını elde edersiniz. Diğer sürücülerin ikazına gerek duymadan hareket ederdiniz. Işıklarda dikkatinizi dağıtacak işlerden uzak durun. Diğer araçların da yanan ışığa göre hareket edeceğini unutmayın. Işıkları asla ihlal etmeyin. Edenleri de ihbar edin.
* Geçiş hakkı için sabırlı davranın, belki karşınızdakinin acil işi vardır, olgun davranıp yol verirseniz haksızlık yaptıysa da sizin davranışınız karşısında yanlış yaptığını kavrayıp bir müddet sonra bu davranışından vazgeçecek, sizin gibi davranınca saygı gördüğünü fark edecek, olumsuz davranışını terk edecektir.
* Yağmurlu ve sisli havalarda görüş ve takip mesafesini ayarlayın. Sis lambalarınızı yakın. Yol çizgisini takip edin, hızınızı azaltın. Yolun kaygan olduğunu unutmayın.
* Farlarınızın kısa 25 m uzun 100 m gösterecek şekilde ayarlarını yaptırın. Aracınızda kendinizin ayar yapma imkânı varsa yapın. Karşıdan gelen araç uzun farlarını yakmış, selektör yapmanıza rağmen ısrarla söndürmüyorsa, hızınızı azaltın, sakin olun, yolun sağ şeridini takip ederek karşıdan gelen aracın geçmesini sağlayın. Arkadan gelen araç uzun farlarını yakmış geliyorsa, firen lambası ya da sis lambası ile uyarabilirsiniz. Uyarmanıza rağmen ısrarla uzun farla geliyorsa, hızınızı azaltın, gözünüzü almayacak şekilde pozisyon alın, aracın sizi geçmesini sağlayın.
* Sollama esnasında kararlı olun. Sollama yerini, zamanını ve hızını iyi seçin. Yavaş seyrederken sol şeridi işgal etmeyin. Normal seyirde sağ şeritten gidin. Araç geçerken sol şeride geçersiniz.
* Takip mesafesine uyun. Sadece önünüzdeki aracı değil onların önündeki ve arkasındaki araçları da takip edin.
* Kesinlikle kimseyle yarışmayın hız felaket getirir. Şehir içinde ve şehirlerarası karayollarında ve otobanlar da hız sınırlarına uyun. Kesinlikle vitesi boşa almayın. Yokuş aşağı inerken çıktığınız viteste inin.

* Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmayın zorunlu ise aracı sağa çekip durdurun. Aracınızda bluetooth’la telefon bağlanma imkânı varsa önceden ayarını yapın. 
* Yavaşlamalarda ve durmalarda motor frenini kullanın. Ani ve gereksiz fren kullanmayın sık fren kullanmaktan kaçının.
* Aracınız seyir halindeyken, aracın penceresini açıp dışarıya pet şişe, çöp ve benzeri şeyleri atmayın, attırmayın.
* Aracınız bozulduğunda veya lastik patlayıp değiştirileceği zaman mutlaka emniyet tedbirleri alın, gerekli işaretlemeleri yapın.
* Aracınızı park ederken park için ayrılmış bölümlere özenle park edin. Diğer araçların kapısının açılmasını, park yerinden çıkmasını engellemeyin. Siz başkasına saygılı olursanız, diğerlerine size saygılı olmaya başlar.
Bu yazı  habergzt.com'da yayımlanmış olup 6817 defa okunmuştur .

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...