Translate

30 Haziran 2015 Salı

EVİNİZDE ALACAĞINIZ BASİT TEDBİRLERLE ELEKTRİK TASARRUFU

Evinizde kullanacağınız elektrikli cihazların seçimi ve dikkatli kullanımıyla %53’e kadar tasarruf edebilirsiniz…


Çağımızın gereği elektrik enerjisi vazgeçilmezlerimizden, düşünün bir! Neyimizi elektrikle yapmıyoruz ki. Evdeki kombi, ocak, radyo, televizyon, aydınlatma, bilgisayar, ütü, çamaşır makinası, bulaşık makinası, hatta cep telefonlarımız bile elektriğe bağımlı. Elektriklerin artık 5 dk bile kesilmesine tahammül edemiyoruz. Elektrik faturası biraz kabarık gelince veryansın ediyoruz.  Oysa ki elektrik faturalarını düşürmek elimizde. Elektrikli cihazları alırken ya da değiştirirken akıllı seçimle baştan tasarruf edebiliriz. Cihazların üzerinde artık yıllık elektrik tüketimleri yazıyor. Biraz dikkat!
Elektrikli cihazları alırken itinayla seçim yapmamız durumunda yaklaşık % 53 elektrik tasarrufu yapmamız mümkün. Nasıl mı? gelin tek tek her evde bulunan cihazların basit seçimini nasıl yapmalıyız buna bakalım;
-  Ortalama bir evde aydınlatma tüketimi eski tip lambalarla yaklaşık 66 kWh iken ”Tasarruflu Ampüller-LED Ampüller-Sensörlü lambalar” ile yaklaşık % 80 tasarruf ile 13,2 kWh e kadar düşürebiliriz.
-  Eski buzdolapları aylık 70 kWh tüketimi varken “A++ Yeni nesil buzdolabı” ile % 60 tasarruf yaparak 28 kWh’e düşürebiliriz.
-  Elektrikli Fırın ortalama sarfiyat 24 kWh iken “Mikrodalga Fırın ” ile 12 kWh’e düşürebiliriz.
-  Eski televizyonlar aylık tüketimi 22,5 kWh iken “Yeni nesil LED TV ” ile % 10 tasarruf yaparak 20 kWh’e düşürebiliriz.
-  Çamaşır Makinası 15 kWh aylık tüketimi var iken “A++ Yeni nesil çamaşır makinası” ile % 40 tasarruf yaparak 9  kWh’e düşürebiliriz.
-  Bulaşık Makinası 13 kWh aylık tüketimi var iken “A++ Yeni nesil bulaşık makinası” ile % 35 tasarruf yaparak 8,45  kWh’e düşürebiliriz.
-  Ütü aylık ortalama 10 kWh iken, “Buharlı Ütü” kullanarak tüketimi % 10 tasarruf yaparak 9 kWh e düşürebilirİz.
-  Elektrikli süpürge ortalama 5,5 kWh tüketimi var iken “A sınıfı ve emiş gücü yüksek  seçim” ile % 10 tasarruf yaparak 4,95 kWh’e düşürebiliriz.
-  Saç Kurutma makinası aylık 4,4 kWh tüketimi var iken “ Yeni nesil A sınıfı makine” ile % 10 tasarruf yaparak 3,96 kWh’e düşürebiliriz.
Bunlar elektrikli cihazları seçerken birde bunları kullanırken yapacağımız basit uygulamalar var onları da yaparak % 10 daha elektrik sarfiyatınızı düşürebilirsiniz. Elektrikli cihazları kullanırken;
-   Lüzumsuz lambaları söndürülmesi,
-   Buzdolaplarına yiyeceklerin uygun yerleştirilmesi, kapaklarının açık bırakılmaması, kullanma kılavuzunda belirtilen derecelerde çalıştırılması, madeni kaplarla yiyecek konulmaması,
-   Elektrikli fırınların kapasitesinde kullanılması,
-   TV’ lerin ve uydu alıcıların stant by da bırakılmaması, işi bitince prizden çekilmesi,
-   Çamaşır makinalarını kirli çamaşırları biriktirip kapasitesinde kullanılması,
-   Bulaşık makinalarını bulaşıkları biriktirip kapasitesinde kullanılması,
-   Ütüyü kullanırken fişte takılı durması, ütü’ yü fişte bırakıp başka iş yapılmaması,
-   Elektrik süpürgesinin zamanında toz torbası ve filtre değişimini yapılması,
-   Önce havlu ile kurutma sonra saç kurutması ile saçın kurutulması,
Aylık 230 kWh elektrik tüketimi olan ortalama bir mesken abonesi, yukarıdaki seçimleri yaparak elektrik tüketimini yaklaşık % 53 azaltıp 108,8 kWh’e düşürebilir. Parasal olarak aylık 90,4 TL elektrik parası gelirken 42,8 TL ye düşürebilirsiniz. Kendi evinizde buradan yararlanarak mukayeseli hesap yapabilirsiniz.

Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 7499 defa okunmuştur .

23 Haziran 2015 Salı

2000 SONRASI EMEKLİYE İNTİBAK YAPILSA BİLE

2000 sonrası emeklilere intibak yapılsa bile;  Adil olması için bugüne güncelleme yapılması gerekir mi!


2000 Yılı sonrası SSK’lı emeklilere intibak yapılsa bile; bugüne kadar artış oranları uygulanmazsa emsallerine göre yine eksik gelir elde etmiş olacaklar. 2000 yılı öncesi emekliler için yapılan intibakta maaşına yapılan artışa göre emeklinin Ocak 2015  intibak değeri 50 TL- 60,48 TL’ye , 100 TL-120,97 TL’ye, 215 TL-260,08 TL’ye , 350 TL-423,38 TL ye yükselmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla 2000 sonrası emekli olanların intibaklarında artış oranlarının göz önüne alınması gerekmektedir. Bu miktarlar, 7. Aydaki  emekli maaş artışları dikkate alınarak yeniden hesaplanacaktır.
Diğer taraftan artış oranları dikkate alınarak 2000 yılı sonrası emeklilere intibak yapılsa bile; 2000 yılı öncesi emeklilere yapılan intibak tarihinden bugüne kadar 50 TL intibak artışı olan 1690 TL, 100 TL intibak yapılan 3380 TL, 215 TL intibak yapılan 7268 TL, 350 TL intibak yapılan 11832 TL, intibak dolayısıyla emsalleri 2000 yılı sonrası emeklilerden  Haziran 2015 tarihine kadar fazla gelir elde etmiş bulunmaktadırlar. Yapılacak intibakın tam adil olması için bu farklılığında dikkate alınarak 2000 sonrası emeklilere aynı tarihten geçerli uygulama yapılarak fark ödenmesi gerekmektedir.
Yine 2000-2008 dönemi kanunda bulunan açık dolayısıyla 1 gün dahi çalışıp tekrar emekli aylığı bağlatıp maaşlarını yükseltenlerinde  kapsam dışında tutulması ve hatta emsallerinin maaş seviyesine çekilmesi (bu şekilde maaşını artıranlara maaş artış dönemlerinde zam vermeyerek emsalleri seviyesine çekilebileceğine dair yasal düzenleme) gerekmektedir.

2000 yılı öncesi emekli olanlar için yapılan intibaka göre 2000 yılı sonrası emekli olan emsallerine göre değerlendirme:
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 7639 defa okunmuştur .


ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN PETROLE ETKİSİ

Her şeye rağmen yakın gelecekte petrol yakıtlı araçların pazar payının önemli bir kısmına elektrikli araç sektörü sahip olacak… İlk el...