Her evin önemli gereçlerinden olan Buzdolabının da ekonomik ömrü vardır. Bu ömür üretimde kullanılan malzeme ve teknolojiyle orantılı oluyor. Buzdolaplarının ekonomik ömrü 10-14 yıl arasında. Buzdolabınızın ekonomik ömrünü uzatmak elinizde, buzdolabınızın arka kısmında veya alt kısmında kompresörünün - ızgaraların bulunduğu kısım toz ve havada uçuşan nesneleri üzerine çektiğinden ısınmaya neden oluyor ve bunu önlemek için en az yılda bir kez elektrik süpürgesiyle temizlemek gerekiyor. Buzdolabı kapak fitillerinin yıpranıp yıpranmadığını kontrol edilmesi, eskimiş işlevini yitirmiş ise değiştirilmesi gerekiyor, aksi halde buzdolabı kapaktan hava aldığından soğumak için motor daha çok çalışıyor, beklide sürekli çalışıyor ve daha fazla elektrik harcıyor.
Ne zaman yenisini almalı? Eğer (deep freze) derin dondurucu kısmı ve buzdolabı yeterli soğutmayı yapmıyorsa buzdolabı artık görevini yerine getiremiyor demektir. Buzdolabının soğutma sistemi hariç tüm parçaları değiştirilebilir. Buzdolabınız 10 yılı geçmiş ise ( muhtemelen en az C sınıfıdır) elektrik faturanızın büyük bölümü buzdolabınıza aittir. Unutmayın; tüm ev eşyalarınız arasında en çok elektriği buzdolabınız tüketir; çünkü sürekli çalışmaktadır. Artık daha az tüketimli bir buzdolabı seçip almalısınız.
Günümüzde her marka en düşükten başlayıp en yüksek kaliteye kadar ürünleri tüketicilerin beğenisine sunuyor. Evimizde kullandığımız bu eşyaların malzemelerinin kalitesinin yanı sıra, daha çok yıllık tükettiği enerji ile sınıflandırılıyor.
Enerjiyi verimli kullanmak giderek daha çok önem kazanıyor. Enerji israfının ekonomik kayıplara neden olduğu biliniyor. Sahip olduğumuz enerjiyi verimli şekilde kullanmak, aynı enerjiyle daha çok iş yapmak, günümüzde önem verilen konular arasında yer alıyor. Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde A+ ve A++ ürünler devlet tarafından özendiriliyor. Artık beyaz eşyaların çoğunda enerji verimliliği etiketi var. Bu etikette ürünün enerjiyi verimliliği A,B,C,D,E,G harfleriyle sembolize ediliyor. A sınıfı ürünler yüksek verimlilik oranına sahipken, G sınıfına doğru verim düşüyor. Dolayısıyla aynı iş çok daha fazla enerjiyle yapılmış oluyor.
Örneğin A sınıfı yerine C sınıfı bir buzdolabı kullandığımızda % 45 daha fazla enerji tüketmiş oluyoruz.
Örneğin A sınıfı yerine C sınıfı bir buzdolabı kullandığımızda % 45 daha fazla enerji tüketmiş oluyoruz.
Çok kaliteli yapılan bir buzdolabı, en düşük kalitede üretilen arasında yarı yarıya ömür fark ediyor. Düşük kalitede üretilen 7 yılda arıza verir yüksek kalitede üretilen 14 yılda arıza vermiyor ancak teknolojik gelişmeden dolayı değişim gerektiriyor. Neden mi? 14 yıl önce üretilen buzdolaplarının (G-F-E-D sınıfı) yıllık elektrik tüketimleri yaklaşık 800- 1100 kWh iken bu gün 180 kWh’e kadar düşürülmüş olduğundan ve artan elektrik fiyatlarını göz önüne alınca neredeyse yeni nesil buzdolapları 1/5 oranında az elektrik harcadığından ve çok sessiz çalıştığından.
Buzdolabı alırken; İç ve dondurma kapasitesine satın almadan önce dikkat etmeniz gerekir. Eğer elektrik kesintisi gibi sorunlar ortaya çıkarsa, saklama süresini de öğrenmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır. Dış kapağın açılış şekli, rafların kullanışlı olması ve A+ sınıfı olması da dikkat etmeniz gereken başka konular arasında bulunuyor.
Bu yazı habergzt.com.'da yayımlanmış olup 7098 defa okunmuştur .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder